Britskou obdobu Oscarů vyhrálo drama 12 let v řetězech

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 2. 2014 23:21
Cenu BAFTA pro nejlepšího herce získal Chiwetel Ejiofor, mezi herečkami dominovala Cate Blanchett.
Ze snímku 12 let v řetězech
Ze snímku 12 let v řetězech | Foto: Bontonfilm

Londýn - Otrokářské drama 12 let v řetězech britského režiséra Steva McQueena získalo cenu Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA) pro nejlepší film roku. Ceny jsou britskou obdobou amerických Oscarů.

Představitel hlavní role Chiwetel Ejiofor si odnesl ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli. Nejlepší herečkou je Cate Blanchett a mezi režiséry bodoval Alfonso Cuarón s vesmírným thrillerem Gravitace.

Ejiofor ve snímku 12 let v řetězech z doby před americkou občanskou válkou ztvárnil původně svobodného černocha, který byl unesen a prodán do otroctví. Šestatřicetiletý britský herec při předávání cen poděkoval režisérovi snímku za to, že příběh přenesl na filmové plátno.

"Je to tvoje. Nechám si to - tak hodný jsem chlapík -, ale je to tvoje," prohlásil během slavnostního ceremoniálu v Londýně Ejiofor.

Cate Blanchett si odnesla ocenění za výkon ve snímku Jasmíniny slzy. Cenu věnovala herci Philipu Seymouru Hoffmanovi, který zemřel dříve tento měsíc, patrně po předávkování drogami.

Nejvíce nominací na letošní ceny BAFTA sklidil thriller Gravitace s oscarovými herci Sandrou Bullock a Georgem Clooneym v hlavní roli. Z 11 šancí jich během nedělního udělování proměnil minimálně šest; kromě ceny pro nejlepšího režiséra vyhrál například v kategoriích nejlepší zvuk, hudba nebo vizuální efekty.

Kromě toho byl tento snímek mexického filmaře s americkými herci v hlavních rolích vyhlášen nejlepším britským filmem.

Nejlepším neanglicky mluveným filmem byl vyhlášen italsko-francouzský snímek Velká nádhera režiséra Paola Sorrentina. Mezi adepty na ocenění v této kategorii se žádný český zástupce ani letos neobjevil.

Cena BAFTA za celoživotní dílo putovala do rukou herečky Helen Mirren, oceněné v roce 2007 Oscarem za roli britské panovnice Alžběty II. ve snímku Královna. Osmašedesátileté herečce cenu předal královnin vnuk princ William, který je čestným předsedou filmové akademie.

Britské ceny BAFTA v posledních dvou letech předpověděly vítěze amerických Oscarů. Rozdílení cen v Londýně tak může napovědět i výsledek zámořského klání, které se uskuteční za dva týdny, v neděli 2. března.

 

Právě se děje

Další zprávy