Primabalerína Daria Klimentová končí po 25 letech kariéru

ČTK ČTK
13. 2. 2014 14:15
S Londýnem se baletka rozloučí v Royal Albert Hall, v Praze naposledy vystoupí 15. května ve Státní opeře.
Daria Klimentová
Daria Klimentová | Foto: Aktuálně.cz

Londýn / Praha - Česká primabalerína Daria Klimentová, která posledních osmnáct let působí v Anglickém národním baletu, ukončí v červnu po pětadvaceti letech kariéru.

Světoznámá tanečnice naposledy vystoupí v představení Romeo a Julie 14., 19. a 22. června v londýnské Royal Albert Hall. S diváky v Čechách se  rozloučí představením 15. května ve Státní opeře.

"Je to pro mne smutný, ale současně vzrušující okamžik. Pracovala jsem s některými neuvěřitelnými lidmi, na které budu stále vzpomínat. Dala jsem svůj život baletky Anglickému národnímu baletu se všemi krušnými a šťastnými okamžiky," citovala BBC dvaačtyřicetiletou Klimentovou.

Podívejte se na ukázku z baletu Romeo a Julie s Dariou Klimentovou.
Podívejte se na ukázku z baletu Romeo a Julie s Dariou Klimentovou.

"Jsem nyní připravená pomoci všem talentovaným tanečnicím, stejně jako jiní pomáhali mně po dobu mé dlouhé kariéry," řekla ke své budoucí činnosti primabalerína, která je známá také jako fotografka.

"Daria dodává své osobité kouzlo všemu, co dělá. Přeji jí úspěch a štěstí v jejím budoucím životě. Bude mi chybět coby skvělá umělkyně," řekla umělecká ředitelka Anglického národního baletu Tamara Rojová.

"Daria Klimentová je jednou z nejzářivějších hvězd klasického baletu v Británii," napsal britský deník The Guardian. Oznámení, že končí taneční kariéru, její fanoušky podle listu překvapilo.

S českými diváky se baletka rozloučí představením v pražské Státní opeře, které se uskuteční 15. května. Představení se bude jmenovat Daria Klimentová - Děkuji?" řekla mluvčí baletu Národního divadla v Praze Helena Bartlová.

Klimentová se narodila 23. června 1971 v Praze. Po absolutoriu na Taneční konzervatoři v Praze v roce 1989 se stala sólistkou baletu Národního divadla a od roku 1991 působila ve všech angažmá jako primabalerína. V roce 1992 nastoupila do baletního souboru Kapského Města, od další sezóny působila ve Skotském baletu a od roku 1996 je první sólistkou Anglického národního baletu. Vyhrála několik mezinárodních soutěží.

 

Právě se děje

Další zprávy