FOTO Robert Wilson tvoří unikátní koláž s motivy ze Švejka

Soňa Červená, jedna z iniciátorek projektu.
Soňa Červená.
1914. Režisér Robert Wilson při práci.
1914. Čtená zkouška.
Na jevišti se objeví také například Pavla Beretová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Václav Postránecký.
Foto: ND - Lucie Jansch
Kultura Kultura
24. 2. 2014 14:21
Hvězda současného moderního divadla, režisér Robert Wilson, připravuje v Národním divadle projekt 1914. Podívejte se na fotografie ze zkoušek.

Fotogalerie - Světoznámý americký režisér Robert Wilson v Národním divadle v Praze připravil unikátní česko-slovensko-maďarský projekt s názvem 1914. Poslední zkoušky se uskuteční od 17. března do konce dubna, kdy bude mít inscenace připravovaná ke 100. výročí vypuknutí první světové války světovou premiéru ve Stavovském divadle. 

Základními inspiračními zdroji koláže plné scénických obrazů, hudby a překvapivého humoru nejen o roce 1914, ale hlavně o našem současném životě jsou klíčový román české literatury Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška a protiválečný opus Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Na inscenaci 1914 pod Wilsonovým vedením pracují Soňa Červená, Pavla Beretová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Vladimír Javorský, Václav Postránecký a další.

Po světové premiéře v Praze (30. dubna) bude inscenace 1914 uvedena v Bratislavě, Budapešti, v Linci, na festivalu v Karlsruhe a v roce 2015 v Portugalsku.

 

Právě se děje

Další zprávy