Krásná "lesbička" Léa Seydoux si v Berlíně užívá se Zvířetem

Šimon Šafránek, Berlín
15. 2. 2014 13:02
Léa Seydoux patří momentálně k nejlepším a také nejkrásnějším herečkám světa. Na Berlinale se představila v nové adaptaci klasické pohádky Kráska a zvíře.
Léa Seydoux přijíždí na premiéru filmu Kráska a zvíře na festivalu Berlinale.
Léa Seydoux přijíždí na premiéru filmu Kráska a zvíře na festivalu Berlinale. | Foto: Reuters

Berlín (od našeho spolupracovníka) - Léa Seydoux ohromila loni filmový svět hned dvakrát. Nejprve tím, jak odvážně sehrála hlavní roli v dramatu Život Adele, kde s Adèle Exarchopoulos ukážou vše, jak fyzicky, tak emotivně.

Omráčená porota na festivalu v Cannes dala Zlatou palmu poprvé v historii režisérovi i herečkám společně. Jen o pár týdnů později během severoamerického festivalového turné se Seydoux přes média pustila do vyřizování účtů s režisérem Abdellatifem Kechichem. Prý s ním už nikdy nebude pracovat, prohlašovala zapáleně.

Pohádka na steroidech

Na Berlinale Seydoux přivezla adaptaci pohádky Kráska a zvíře v režii Christopha Ganse, která se promítala na závěr hlavního programu, ovšem mimo soutěž.

Je to film, kde je od prvního záběru všeho moc. Sídlo bohatého kupce je přeplněné obřími plátny, velkolepým uměním, ale stačí jedna bouře a všechno je fuč a on i se svými třemi syny a třemi dcerami se stěhuje na venkov, kde to zase vypadá pohádkově a slunce svítí tak hebce, že i Hobitín bledne závistí.

Starofrancouzská pohádka má v Gansově novém podání sklony k prvoplánové vizuální hostině, která vrcholí obrazem tajemného panství, kde kupec utrhne růži, jíž si na život a na smrt pohněvá prince proměněného ve Zvíře (Vincent Cassell). Kupcova dcera Kráska (Léa Seydoux) se ovšem rozhodne přenést kletbu na sebe a vyráží za Zvířetem, v jehož očarovaném hradu by měla žít a zemřít.

Podívejte se na ukázku z filmu Kráska a zvíře.
Podívejte se na ukázku z filmu Kráska a zvíře.

Gans je ostatně zálibou v romantizování přeborníkem, má za sebou například historické dobrodružství Bratrstvo vlků. V Krásce a zvířeti bohužel naráží na nepříliš komplikovaný děj, který stěží unáší jeho rozmáchlá gesta – i když podívaná je to vskutku velkolepá.

Beze studu

Na druhou stranu má Gans v rukávu dvě esa. Herce Vincenta Cassella a především Léu Seydoux. Své mistrovství dokazuje tím, jak dokáže Krásce, téhle jednoduché a pohádkově černobílé postavě, vdechnout do tváře napětí, a vůbec jiskru. Souvisí to samozřejmě i s tím, že Seydoux se během posledních pár let proměnila v jednu z nejkrásnějších hereček vůbec.

Foto: Reuters

Pamatuju si ji při rozhovoru ke komedii Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, kde poprvé nakoukla na mezinárodní scénu. Byla plachá, v drahých, nicméně nenápadných šatech, které měly stejnou krémovou barvnu, jako stěna za ní. Klopila oči. Včera do místnosti nakráčela sebevědomá mladá žena v krátké džínové sukýnce a růžové halence. Ona sama říká, že herectvím se zbavuje svého přirozeného studu.

Pohádky jako Kráska a zvíře podle Seydoux dřív připravovaly holky na život v manželství, ona sama měla ráda jak Krásku a zvíře, tak třeba Popelku.

Foto: Reuters

„Baví mě natáčet nejrůznější filmy,“ vysvětluje, proč se po vysoce artové Adele objevuje ve velkorozpočtovém spektáklu jako je Kráska a zvíře - aktuálně se navíc objevuje i ve střelené komedii Wese Andersona Grandhotel Budapešť a na podzim by měla být k vidění coby múza návrháře Yvese Saint Laurenta v jistojistě velice haute couture dramatu Saint Laurent od Bertranda Bonella.

Kromě toho Seydoux při rozhovoru prozradila, že ráda nakupuje a nikdy by nechodila s mladším mužem: „Prostě ne.“

 

Právě se děje

Další zprávy