Postřižiny se dočkají pokračování. Natočí ho Jiří Vejdělek

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 1. 2014 16:55
Krasosmutnění bude druhým filmem ze vzpomínkové trilogie na Bohumila Hrabala.
Foto: Bontonfilm

Praha - Hrdinové legendárních Postřižin se vrátí v chystaném koprodukčním snímku České televize Krasosmutnění režiséra Jiřího Vejdělka a scenáristy Marka Epsteina. Projekt, který loni prošel dramaturgickým workshopem na karlovarském festivalu, natočí producent Tomáš Hoffman ze společnosti Infinity.

"Rozpočet se stále upřesňuje, odhadem by to mohlo být podle výběru lokací a počtu téměř sedmdesáti natáčecích dnů kolem 60 milionů korun. Vše se však může měnit," řekl Hoffman. První předtáčka by se mohla uskutečnit příští zimu. O látku prý projevili předběžný zájem zahraniční producenti.

Krasosmutnění je druhým dílem vzpomínkové trilogie Bohumila Hrabala Městečko u vody, kterou na filmových plátnech proslavil první díl Postřižiny režiséra Jiřího Menzela.

K dějišti z prostředí pivovaru se vrací i Krasosmutnění, ve kterém se diváci setkají s krásnou Maryškou, která je nadšenou divadelní ochotnicí, stárnoucím Pepinem, cholerickým otčímem Francinem i desetiletým Bohouškem (Hrabalem), z jehož pohledu je příběh vyprávěn. Příběh je však časově posunut do mnohem složitějších 30. let, kdy v jejich druhé polovině zlatý věk vystřídal čas hrůzy.

Kreativní producent Filmového centra ČT Tomáš Baldýnský upozornil na komplikovaný proces výkupu autorských práv patřících hned několika dědicům v Česku a ve Švýcarsku.

V případě Krasosmutnění nepůjde o druhý díl Postřižin, příběh bude mnohem epičtější. Hoffman Postřižiny prý viděl jako patnáctiletý v kině Kotva, dodnes si to pamatuje a nový projekt je pro něj splněným snem.

Pro herecké obsazení bude podle Vejdělka důležitá analýza scénáře i předchozích hrabalovských filmů. "Spisovatelův způsob vidění světa a náhled lidského života je mi blízký. Proto jsem na tu látku kývl," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy