Ken Loach dostal Zlatého medvěda od Jiřího Menzela

ČTK ČTK
13. 2. 2014 23:59
Britskému režisérovi předával na Berlinale cenu za celoživotní přínos filmu Jiří Menzel.
Režisér Ken Loach se Zlatým medvědem a Jiří Menzel (bez medvěda).
Režisér Ken Loach se Zlatým medvědem a Jiří Menzel (bez medvěda). | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Britský režisér Ken Loach, který je podepsán pod třemi desítkami filmů, ve čtvrtek večer na filmovém festivalu Berlinale převzal čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Ocenění převzal z rukou profesního kolegy, českého režiséra Jiřího Menzela.

"Je to velká čest dostat tuto cenu a já si jí velice vážím," řekl Loach, když převzal zlatou sošku medvěda. Ocenění podle něj patří i jeho spolupracovníkům, kteří se s ním podíleli na tvorbě filmů. Především zmínil scenáristu Paula Lavertyho, který napsal scénáře pro devět Loachových filmů.

Režisér Ken Loach se Zlatým medvědem a Jiří Menzel (bez medvěda).
Režisér Ken Loach se Zlatým medvědem a Jiří Menzel (bez medvěda). | Foto: Reuters

Sedmasedmdesátiletý režisér také řekl, že si není jistý, zda bude natáčet dál. "Uvidíme. Natočit film stojí hodně síly a člověk ji s věkem ztrácí. Tělo se unavuje," prohlásil Loach, kterého proslavily mimo jiné snímky Ladybird Ladybird, Země a svoboda nebo Jmenuji se Joe. Diváci na Berlinale si jeho dílo připomněli projekcí filmu Pršící kameny.

"Ken Loach je jedním z největších evropských režisérů,“ řekl ředitel filmového festivalu v Berlíně Dieter Kosslick v souvislosti s oceněním Loachovy celoživotní tvorby Zlatým medvědem. „Za svou téměř padesátiletou kariéru předvedl výjimečnou míru kontinuity, a zároveň dokázal být vždy novátorský,“dodal Kosslick. "Jeho hluboký zájem o individuální lidské osudy našel stejně jako jeho kritický postoj ke společnosti vyjádření v mnoha variantách filmového přístupu. Oceňujeme Kena Loache jako režiséra a vysoce obdivujeme, jak dokázal ve svých filmech s humorem zobrazit témata sociální nespravedlnosti.“

Čtvrteční večer byl svého druhu premiérou pro Jiřího Menzela. Na Berlinale už v minulosti vystupoval vícekrát, když představoval svoje filmy nebo hodnotil cizí dílo coby člen poroty. Tentokrát se ale představil v netradiční roli, když přednesl slavnostní projev na Loachovu počest a předal britskému režisérovi Zlatého medvěda.

 

Právě se děje

Další zprávy