Nebel se nebude ucházet o Oscara pro animovaný film

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
24. 1. 2012 16:30
Nominace vede Scorseseho 3D snímek Hugo
Foto: Bontonfilm

Los Angeles - Oscarové nominace skončily takřka bez překvapení - a nelze to konstatovat pozitivně. Nejvíc šancí na zlaté sošky v hlavních kategoriích si podle očekávání odnáší němý černobílý francouzský Umělec. Na počet nominací sice vede první 3D film Martina Scorseseho Hugo a jeho velký objev, ale tomu vylepšují skóre technické kategorie. 

Mezi pět nejlepších filmů v animované kategorii nepostoupil český zástupce Alois Nebel. Už od minulého týdne bylo jasné, že se český snímek nedočká ani nominace v kategorii cizojazyčného filmu (seznam všech nominací najdete zde). 

Foto: Reuters

S Umělcem, Hugem a filmem Děti moje se o sošku za film roku utká Černobílý svět (The Help), Půlnoc v Paříži Woodyho Allena, baseballové drama Moneyball s Bradem Pittem, Strom života od Terrence Malicka, Válečný kůň Stevena Spielberga a snímek Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko o 11. září 2001.

Akademici v této hlavní kategorii vyhlásili pouze devět místo desíti nominací. Současně s jejím rozšířením na dvojnásobek totiž před třemi lety přišla změna pravidel a složitější způsob výběru. Akademici sestavují pořadí svých favoritů a nominovaný snímek musí mít určité procento prvních míst.

Mladší publikum ostrouhalo

Příjemným překvapením je nominace výlučné vizuální poémy Strom života. Ze sympatických jednotlivostí stojí za povšimnutí i návrat Woodyho Allena - za Půlnoc v Paříži je nominován za scénář i jako režisér.

Foto: Bontonfilm

Výborný finiš potvrdil Stephen Daldry (Hodiny, Předčítač), který se dokázal dostat do nominací s velmi kriticky přijatým filmem Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko. Zřejmě rozhodlo téma a jeho pověst mistra hladivého umění, na které akademici slyší.

Výsledky nominací každopádně odpovídají dosavadnímu průběhu sezóny a současnému naladění Hollywoodu. Ten, zdá se, oceňuje právě sebereflexivní oslavy dějin kinematografie (Umělec, Hugo a jeho velký objev) a pak vážná společenská témata jako rasismus a dopad finanční krize - ovšem zobrazovaná s konejšivou, hořkosmutnou nadějí a smířením (Děti moje a Černobílý svět).

Z filmů, o nichž se letos hodně mluvilo a dostávaly ceny, naopak v nominacích na titul roku chybí snímky cílící na mladší a liberálnější publikum: meditativní akční Drive od Nicolase Windinga Refna, Stud od Steva McQueena a temná krimi Muži, kteří nenávidí ženy od Davida Finchera.

Nedostalo se ani na chladný špionský thriller Jeden musí z kola ven (Tinker, Tailor, Soldier, Spy). Zcela opomenuty zůstaly i vysoce hodnocené filmy Bůh masakru od Romana Polanského a Nebezpečná metoda od Davida Cronenberga, které přitom vyloženě vybízely aspoň k nominacím za scénář a herecké výkony.

Foto: Aktuálně.cz

Umělec Michela Hazanaviciuse má celkem deset nominací a nechybí v žádné podstatné kategorii. Němý černobílý francouzský snímek vyprávějící o zlatém období Hollywoodu, přelomu 20. a 30. let, kdy se přecházelo na zvukový formát, může vyhrát Oscary za film, režii, scénář, pro hlavního hereckého představitele, za hudbu, střih či kostýmy.

Přesto se stále objevují pochybnosti, zda může (z hlediska dnešní doby) formálně netradiční snímek dosáhnout na hlavního Oscara. Pokud by akademici chtěli vyzdvihnout oslavu kinematografie, pak podobné téma má i Scorseseho snímek. Vypráví o malém chlapci žijícím v Paříži na začátku minulého století, ale je především poctou filmařině; jednou z důležitých postav je tu slavný průkopník kinematografie, iluzionista Georges Méliès.

Rekordní Streepová

Za Hugem a Umělcem následují se šesti nominacemi snímky Válečný kůň, Černobílý svět a Moneyball (zejména pro první uvedený je to vylepšení jeho pozice). Pět nominací získal snímek Děti moje považovaný doposud za největšího soupeře Umělce, stejný počet mají nakonec také Muži, kteří nenávidí ženy (ovšem kromě herecké šance pro Rooney Maru žádnou zásadní, překvapivě neuspěla ani hudba Trenta Reznora).

Děti moje (The Descendants) od Alexandera Paynea jsou příběhem o otci v podání George Clooneyho, jenž musí najít vztah k dcerám poté, co se jeho žena dostane po nehodě do kómatu.

Foto: Aktuálně.cz

Překvapení se nekoná ani v hereckých kategoriích. V ženské hlavní roli nechybí Meryl Streepová za roli premiérky Thatcherové v Železné lady - je to už její sedmnáctá nominace, což je bezkonkurenční hollywoodský rekord. Zřejmě marně s ní budou soupeřit Glenn Closeová (Albert Nobbs), Rooney Mara (Muži, kteří nenávidí ženy), Michelle Williamsová (My Week with Marilyn) a Viola Davisová (Černobílý svět).

Snímek Iron Lady ale sklízí spíše kritiku a na Oscarech je nominován již jen v kategorii masky - což se opět týká pouze Streepové proměněné v Thatcherovou.

Hlavní mužská kategorie má méně jasného vítěze. Nominováni tu jsou Demián Bichir (A Better Life), George Clooney (Děti moje), Jean Dujardin (Umělec), Gary Oldman (Jeden musí z kola ven) a Brad Pitt (Moneyball).

Nejstarší oscarový herec

Ve vedlejších hereckých kategoriích stojí za zmínku nominace pro Jonaha Hilla (komika hrajícího outsidery) za Moneyball a pro dvaaoasmdesátiletého Christophera Plummera za roli umírajícího otce-gaye v komedii Beginners (Začátky). Kdyby uspěl, byl by nejstarší herec, který získal Oscara.

Foto: Profimedia.cz

V ženské vedlejší kategorii má hned dvě možnosti Černobílý svět (The Help). Diskriminační drama o černých služkách bývá chváleno právě za hereckou souhru. Zaznamenáníhodná je i nominace pro Melissu McCarthyovou za komedii Ženy sobě; film má i nominaci za scénář a tento žánr nebývá na Oscarech příliš úspěšný.

Píseň roku se tentokrát vybírá jen ze dvou kandidátů (Rio, Mupeti) a mezi animáky soutěží A Cat in Paris, Chico & Rita, Kung Fu Panda 2, Kocour v botách a Rango. Do dokumentů se dostala Pina Wima Wenderse, jeden z prvních uměleckých 3D snímků.

O cizojazyčného Oscara se utkají belgický film Býčí šíje, izraelský Hearat Šulajim (Poznámka pod čarou), polský V temnotách, kanadský Monsieur Lazhar a íránský Rozchod Nadera a Simin coby největší favorit. Snímek Asghara Farhádího je nominován i za scénář - což je velký úspěch pro tamní kinematografii.

Úterní nominace na Oscary vyhlásil předseda americké filmové akademie Tom Sherak společně s herečkou Jennifer Lawrenceovou. Ceny budou předány 26. února tradičně v divadle Kodak; slavnostním večerem bude provázet herec Billy Crystal.

Čtěte také:
Tatík Clooney i Alois Nebel vyhlížejí oscarové nominace
I producenti si myslí, že filmem roku je němý Umělec
Poklidné Zlaté glóby ovládl němý Umělec a tatík Clooney

Do nominací na Glóby nejhlasitěji promluvil němý Umělec

Francouzský Umělec opanoval Critics Choice Awards

 

Právě se děje

Další zprávy