GLOSA Gravitace triumfovala, zapamatujeme si ale otrokáře

Martin Svoboda Martin Svoboda
3. 3. 2014 7:17
Sci-fi Alfonsa Cuaróna má sedm Oscarů, ale nejlepším filmem se stalo drama Stevea McQueena 12 let v řetězech. Zcela s prázdnou odešel Špinavý trik.
Oscary si odnesli favorité: 12 let v řetězech, Jared Leto, Cate Blanchett i Alfonso Cuarón.
Oscary si odnesli favorité: 12 let v řetězech, Jared Leto, Cate Blanchett i Alfonso Cuarón. | Foto: Reuters

Glosa - Nejprve si řekněme něco o pěti a půl tisících akademiků, kteří rozhodují o Oscarech. Pětadevadesát procent z nich jsou běloši. Skoro osmdesát procent muži. Pětaosmdesát procent má přes padesát let. Prostě přestárlá konzervativní parta vysloužených tvůrců, jejichž vkusu se rok co rok podřizují miliony diváků, protože si na to zkrátka zvykli.

Není ani tak zvláštní, že tito (vesměs) pánové rozhodují povětšinou předvídatelně, a pokud máme štěstí, vyprofiluje se alespoň dvojice rovnocenných soupeřů, jak se s odřenýma ušima stalo letos u 12 let v řetězech a Gravitace.

Což je při existenci pěti, v hlavní kategorii dokonce až deseti nominovaných pořád poměrně smutné, vždyť by rozhodně bylo z čeho vybírat.

Různorodost slavnostního večera tak i letos musely nahradit videomontáže snímků všech dob, žánrů i kvalit, jejichž tematická souvislost zůstává záhadou. Koukalo se na ně přesto pěkně, což jako by shrnovalo celé udílení.

Lupita Nyong'o a Steve McQueen se radují z vítězství filmu 12 let v řetězech.
Lupita Nyong'o a Steve McQueen se radují z vítězství filmu 12 let v řetězech. | Foto: Reuters

Zvláštní už je, kde se v nás stále ještě bere ochota jejich volbám přikládat váhu. Nicméně tak činíme, takže teď nejspíš mnozí považují 12 let v řetězech za o něco lepší film, než jakým byl včera touto dobou.

Přejme to McQueenovi i divákům, kteří nacházejí díky pár pozlaceným soškám jistotu v nejistém světě, což je nejspíš jeden ze smyslů mainstreamových cen.

Nepřekvapivá překvapení

K letošním Oscarům se vlastně nedá o mnoho víc napsat. Kdyby vyhrála Gravitace, říkalo by se, že jde o překvapení, pořád však o překvapení v rámci toho, co lze od akademiků očekávat. Letos jsme nebyli svědky ani tohoto minima. Ellen DeGeneres předvedla pár víc a pár míň povedených vtipů, sošky přebírali favorité, šlo se domů.

Nejotravnějším filmem večera překvapivě nebyl Špinavý trik, který i s nejvyšším počtem nominací naštěstí nic neproměnil, čímž snad natrvalo splaskl bublinu pověsti produkcí Davida O. Russela, ale Klub poslední naděje. U něj se dva z trojice oceněných potřebovali podělit o pár historek o AIDS a pokoušeli se o dojímací šrapnely. Třeba Jared Leto nejspíš sepsal hned dva děkovné projevy a nemohl si mezi nimi vybrat, tak přednesl oba.

Možná jediné překvapení večera přišlo u kategorie pro nejlepší dokument, kde oproti předpokladům, že jde o souboj Způsobu zabíjení s Náměstí Tahrír, vyhrálo 20 Feet from Stardom, nezásadní počin o pěveckém křoví, který se mezi nominovanými jevil jakoby do počtu.

Oblíbili si ho indie filmaři, na Oscarech se ale čekalo ocenění velkého tématu. Možná se angažované hlasy rozdělily mezi favority až příliš rovnoměrně, takže zvítězil ten nenápadný v řadě.

McQueenův žolík

Při pohledu na výsledky se zdá, že vítězem večera je se sedmi zářezy Gravitace, vždyť Alfonso Cuarón nakonec získal i cenu za režii, jednu z nejprestižnějších, a připravil tak Stevea McQueena o pozici prvního černého oscarového režiséra.

Alfonso Cuarón s Oscary za režii a střih filmu Gravitace.
Alfonso Cuarón s Oscary za režii a střih filmu Gravitace. | Foto: Reuters

Nemá si však smysl nic nalhávat. Technické kategorie si málokdo pamatuje o rok později, natož aby mohla být řeč o nějakém zapisování do historie. V paměti zůstávají hlavní herci, cena za nejlepší film a někdy ona režie, i ta však málokdy.

I když co do počtu sošek vítězí Gravitace víc jak dvojnásobně, žolíka, tedy nejcennějšího Oscara, má otrokářské drama. Tři Oscary pro 12 let v řetězech, za scénář, herečku ve vedlejší roli Lupitu Nyong'o a film, tak stačí na vítězství.

Nejlepší herci Oscarů 2014: Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o a Jared Leto.
Nejlepší herci Oscarů 2014: Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o a Jared Leto. | Foto: Reuters

Další tři sošky si odnáší Klub poslední naděje pro herecké favority Matthewa McConaugheyho a Jareda Leta a make-up. Dvě sošky má ještě Ledové království a Velký Gatsby. Zbylé snímky mají po jednom Oscarovi.

Tím nás míjí nejnudnější oscarový ročník za dlouhou dobu, v němž vyhráli všichni favorité a o jediné překvapení se postaraly dokumenty. Což mluví samo za sebe.

Kdo získal Oscara 2014

Nejlepší film:
12 let v řetězech - producenti Brad Pitt, Dede Gardnerová, Jeremy Kleiner, Steve McQueen a Anthony Katagas; režie Steve McQueen

Režie:
Alfonso Cuarón - Gravitace

Herec v hlavní roli:
Matthew McConaughey - Klub poslední naděje

Herečka v hlavní roli:
Cate Blanchett - Jasmíniny slzy

Herec ve vedlejší roli:
Jared Leto - Klub poslední naděje

Herečka ve vedlejší roli:
Lupita Nyong'o - 12 let v řetězech

Neanglicky mluvený film:
Velká nádhera - Itálie, režie Paolo Sorrentino

Nejlepší animovaný film:
Ledové království - režie Chris Buck a Jennifer Leeová

Kamera:
Emmanuel Lubezki - Gravitace

Původní scénář:
Spike Jonze - Ona

Scénář podle předlohy:
John Ridley - 12 let v řetězech

Hudba:
Steven Price - Gravitace

Nejlepší píseň:
Let it Go - hudba a text Kristen Andersonová-Lopezová a Robert Lopez; film Ledové království

Výprava a dekorace:
Catherine Martinová a Beverley Dunnová - Velký Gatsby

Kostýmy:
Catherine Martinová - Velký Gatsby

Masky:
Adruitha Leeová a Robin Mathewsová - Klub poslední naděje

Střih:
Alfonso Cuarón a Mark Sanger - Gravitace

Zvuk:
Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead a Chris Munro - Gravitace

Zvukové efekty:
Glenn Freemantle - Gravitace

Vizuální efekty:
Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk a Neil Corbould - Gravitace

Celovečerní dokument:
20 Feet from Stardom (Hlasy v pozadí) - režie Morgan Neville

Krátkometrážní dokument:
The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma z čísla šest: Hudba mi zachránila život) - režie Malcolm Clarke

Krátkometrážní animovaný film:
Mr. Hublot (Pan Hublot) - režie Laurent Witz

Krátkometrážní hraný film:
Helium - režie Anders Walter

 

Právě se děje

Další zprávy