Berlinale 2014: Památkářům chybí pancharti i Tarantinův švih

Šimon Šafránek, Berlín
9. 2. 2014 17:32
George Clooney se na Berlinale představil jako režisér i herec v dobrodružném dramatu z druhé světové války Památkáři. Film má spoustu hvězd, je ale poněkud akademický.
George Clooney na Berlinale představil svůj nejnovější režijní počin Pamnátkáři.
George Clooney na Berlinale představil svůj nejnovější režijní počin Pamnátkáři. | Foto: Reuters

Berlín (od našeho spolupracovníka) - George Clooney je civilizovaný a úspěšný herec. Naposledy se objevil v Cuarónově sci-fi Gravitace, pod vlivem Stevena Soderbergha se ale před lety pustil i do režírování.

A šlo mu to pozoruhodně snadno. Svižný debut Milujte svého zabijáka i bystré drama Dobrou noc a hodně štěstí pak ale vystřídala spíše zapomenutelná komedie Tvrdé palice a nakonec politické drama Den zrady ze zákulisí prezidentské kampaně.

Památkáři jsou ovšem, dle mého názoru, nejnižším článkem Clooneyho režijní kariéry. Jako kdyby ho opustila lehkost a zbyly jen fráze. Přitom skutečný příběh chlapů, kteří jsou doma v galerijních archivech spíše, než ve frontových zákopech, ale za druhé světové války se neohroženě vydali do Evropy zachraňovat umělecká díla, je sám o sobě strhující.

Partu neohrožených vede poručík Stokes (George Clooney), pomáhá mu Matt Damon a Bill Murray, v po cestě se s překvapivě špatným akcentem ukáže Cate Blanchett coby pařížská kurátorka na odbojářské straně.

Podívejte se na ukázku z filmu Památkáři.
Podívejte se na ukázku z filmu Památkáři.

S přivřenýma očima příběh připomíná Tarantinovy Hanebný pancharty natočené bez Tarantina a bez bastardů. Je to přelétavé a romantizující jako návštěva galerijního obchodu s krásnými publikacemi. Clooney se spoluscenáristou Grantem Heslovem natočili film především velmi uctivě a navíc spíše pro publikum, které toho o umění a o Evropě příliš neví: nakonec ani skutečných soch a obrazů na plátně příliš nevidíme.

Herecky se Památkáři stali kořistí Billa Murraye, který jediný působí živě, naopak Clooney jako kdyby zařadil autopilota.

A teď bez cynismu

Poněkud smutná podívaná měla ovšem překvapivě živelné finále, když delegace přitančila mezi fotografy a na tiskovou konferenci. Staří pardálové byli v dobrém rozmaru, působili uvolněně.

Clooney poznamenal, že film natočil, protože už měl dost cynických filmů, které s Heslovem psal dřív. "Vadí vám něco na hvězdném systému?" zněla jedna z otázek na George Clooneyho. „Tihle chlapi,“ pravil režisér a ukázal na herce, kteří ho obklopovali. „Pak by se ty peníze počítaly složitě…“ ozvalo se odtamtud na obhajobu. „Počítat peníze, že je složité? No tak děkuju, za tu pomoc,“ kontroval režisér, ale pak pokračoval vážně: „Můžeme být šťastní za to, v jaké jsme pozici. Myslím, že by lidi dost iritovalo, kdybychom si na něco stěžovali, mě by to taky iritovalo. Vedu vcelku spokojený život.“

Bill Murray přidal zážitek z natáčení v Sasku-Anhaltsku. „O čarodějnicích jsme se s Bobem Balabanem vypravili na kopec. Napadli nás tam. Mysleli jsme, že to jsou čarodějnice, ale nebyly.“

Památkáři
Památkáři | Foto: Reuters

Bizarní tón konference podtrhlo vystoupení Anke Engelke, moderátorky zahajovacího večera Berlinale. Zajímala se, jestli melodie, kterou si herci ve filmu hvízdají, není převzatá z Prokofjevovy pohádky Péťa a vlk. „Tak to koukám, že na téhle tiskovce někdo zmiňuje Péťu a vlka,“ ozval se Matt Damon, načež Clooney začal hvízdat, luskal prsty a ostatní se k němu přidali.

 

Právě se děje

Další zprávy