RECENZE Po Arniem likviduje Herkula poleno z Twilight

Martin Svoboda Martin Svoboda
26. 1. 2014 16:30
Film Herkules: Zrození legendy je film tak okázale a nezpochybnitelně tupý a trapný, až se tají dech. Zvítězila v něm dějová rutina a technická fušeřina.
Podívejte se na ukázku z filmu Hercules. | Video: Bontonfilm

Recenze - Myslíte, že Herkules přežije všechno? Coby polobůh pro to má jistě předpoklady. Navíc si již prošel ohněm. Kořínek syna Dia (řecká a římská mytologie tradičně splývá) testoval Arnold Schwarzenegger ve svém neslavném debutu i Kevin Sorbo v kultovně špatném seriálu.

Campové orgie osmdesátých a devadesátých let, jež vystihují dobu vzniku víc, než by si přály, jsou dnes svým způsobem roztomilé a „krásné".

Pověst bájného hrdiny přežila. Jinak si těžko vysvětlit, že se s jen o něco víc než ročním odstupem sejdou hned dva jeho příběhy. Na verzi s Dwaynem „The Rockem" Johnsonem si ještě počkáme, výplach Rennyho Harlina pojmenovaný Herkules: Zrození legendy můžeme pozřít už dnes. Snad ho za těch pár měsíců čekání na konkurenci stihneme i strávit...

Jde totiž o dílo tak okázale a nezpochybnitelně tupé a trapné, až se tají dech. Bohužel ne podobně chytlavým způsobem, jako když Sorbo zápasí s Lucy Lawless - je to jen nudná patlanina.

Závod ve vykrádání

Renny Harlin natočil mezi fanoušky ne moc populární druhou Smrtonosnou past a osmdesátkovou generičnost Cliffhanger se Slyem Stallonem. Už tehdy bylo všem trochu rozumným divákům jasné, že z tohohle pána nový McTiernan nevyroste.

Herkules
Herkules | Foto: Bontonfilm

Přesto se „tak nějak" dodnes děje, že mu studia dovolí jednou za čas spáchal další zločin. Těžko říct, proč se producenti neobrátí na některého z desítek mladých klipařů, u nichž je šance na trefu do černého o pár řádů vyšší... třeba mají v Hollywoodu prostě moc peněz.

Tentokrát měl pan režisér za úkol vykrást slow-motion stylizaci Třístovky pokud možno dřív, než do kin dorazí její pokračování. Dostal k tomu sedmdesát milionů dolarů, za něž by zručný tvůrce mohl pořídit slušnou antickou rubačku. Vzpomeňme na podobně drahou a úchvatně nadesignovanou Válku Bohů indického ďábla Tarsema Singha.

Jenže Harlin nejenže není zručný, on je vyloženě neschopný a jeho Herkules se stává sledem trikově i řemeslně ostudně nezvládnutých scén, kopírujících Snyderovy notně vyčpělé trademarky (už televizní Spartakus se dostal za hranu snesitelnosti opakování jednoho vizuálního nápadu zas a znovu), jejichž kvalita by byla přípustná snad v nějaké další Saxáně. Navěšených samozřejmě na neskonale fádní scénář.

V něm mladý Herkules bojuje se svým chcípáckým bratrem o lásku a s ctižádostivým adoptivním otcem o život, zatímco zjišťuje, kým je. Octne se v zajetí, coby zápasník v aréně se vypracuje a nakonec všem ublíží.

Herkules
Herkules | Foto: Bontonfilm

Klasický námět vyvedený v tak rutinních odstínech, že už děj skoro nejde vnímat. Škrobené dialogy pronášené se smrtelně vážným výrazem ve tváři nemůžou chybět.

Vzhledem k nánosu všemožných klišé se zdá až nepochopitelné, že se ani pořádně nedozvíme, jaké má mít hrdina vlastně schopnosti nebo jaká jsou pravidla představeného fikčního světa. Kdykoliv se může stát cokoliv, hezky v duchu deus ex machina.

Pokud se zrovna hodí, aby začal legendární rek šlehat nevkusné modré blesky, budiž... příběh to snese! I proto nemůže rozhodně nemůže podařit, aby se kdokoliv do děje alespoň na chvilku vžil.

Poleno mezi pařezy

Herkula pak ztvárňuje svalnaý hošan ze Stmívání, jehož jméno (Kellan Lutz) z filmového hlediska nemá vůbec smysl si pamatovat. Harlin se ho rozhodl představit v lese, což se ukázalo jako další špatné rozhodnutí. Mezi všemi těmi pařezy a poleny jen s obtížemi rozeznáme, které že to hraje hlavního hrdinu.

A tohle poleno většinu času spíš mluví, než aby do někoho mlátilo, což se stalo jedním z překvapení filmu - najdeme v něm jen velmi málo akce. Většinou si lidé spíš povídají o lásce. Nutno podotknout, jak asi tušíte, je to dost prkenná konverzace.

Herkules: Zrození legendy (10%)
Autor fotografie: Bontonfilm

Herkules: Zrození legendy (10%)

Režisér Renny Harlin nejenže není zručný řemeslník, on je vyloženě neschopný a jeho film Herkules: Zrození legendy se stává sledem trikově i řemeslně ostudně nezvládnutých scén, kopírujících notně vyčpělé trademarky Zacka Snydera. Klasický námět je vyvedený v tak rutinních odstínech, že už děj skoro nejde vnímat. Škrobené dialogy pronášené se smrtelně vážným výrazem ve tváři nemůžou chybět.

Vzhledem k tomu, že ani v těch brutálnějších scénách neukápne byť kapička krve, nabízí se vysvětlení, že obsazení hory svalů z Twilight a soustředění se na milostnou linii směřuje tento snímek k dívčímu publiku.

U osmdesátkového dinosaura Harlina nepřekvapí, že estrogenu moc nepobral a těžko se najde fanynka upírské romance, jež by ocenila Zrození legendy jakkoliv víc než její mužský protějšek - tenhle experiment prostě selhal.

Důvod, proč je výsledek nejen špatný, ale vyloženě iritující (metakritická skóre dosahují i na světových serverech závratně nízkých hodnot), tkví možná v jeho strnulé vážnosti.

U Herkula v New Yorku si množstvím nadsázky nemůžeme být jistí, ale Raimiho seriál se Sorbem byl sebeironií a sebereflexí nasáklý. Ti lidé blbli a bavili se u toho. Leckdy se jim dařilo nakazit diváky.

Aktuální Herkules se křečovitě snaží být bez ustání sošný a osudově dramatický. Tím směšněji a nepatřičněji působí nezvládnutý výsledek. U něj není jasné, čím měl být vlastně zajímavý, co mělo nést stopy kvality. Zvítězila každopádně dějová rutina a technická fušeřina.

 

Právě se děje

Další zprávy