Špinavý trik, Blanchett a McConaughey se blíží Oscarům

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 1. 2014 12:50
Sdružení filmových a televizních herců ocenilo jako nejlepší obsazení snímku Špinavý trik.
Amy Adams hraje hlavní ženskou postavu ve Špinavém triku.
Amy Adams hraje hlavní ženskou postavu ve Špinavém triku. | Foto: Reuters

Los Angeles - Americké Sdružení filmových a televizních herců (SAG) ocenilo kriminálku Špinavý trik jako film s nejlepším hereckým obsazením. Cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli si odnesla Cate Blanchett za svůj výkon ve snímku Jasmíniny slzy, nejlepším hercem v hlavní roli byl vyhlášen Matthew McConaughey za účinkování ve filmu Klub poslední naděje. Ceny SAG jsou v hereckých kategoriích považovány za dobrý ukazatel toho, kdo v březnu získá Oscara.

Drama Klub poslední naděje bylo oceněno i v kategorii nejlepšího herce ve vedlejší roli, kterou vyhrál Jared Leto. Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli pak dostala Lupita Nyong'o ze snímku z otrokářské éry v Americe 12 let v řetězech.

Vůbec nejlepší herecké obsazení měl podle SAG film Špinavý trik, v němž účinkovali Bradley Cooper, Amy Adamsová, Jennifer Lawrenceová a Christian Bale. Kriminálka Špinavý trik má spolu s vesmírným thrillerem Gravitace také nejvíce nominací na Oscara. Každý ze snímků byl nominován v deseti kategoriích.

Zlaté glóby nemají jasného vítěze, podělili se všichni

Udílení ocenění SAG je ostře sledovanou součástí hollywoodské sezóny rozdávání cen, která vyvrcholí 2. března vyhlášením cen Americké filmové akademie, Oscarů. Právě herci - SAG sdružuje asi sto tisíc herců pracujících v USA - tvoří jednu z největších skupin hlasujících o udílení Oscarů.

Herecká asociace oceňovala také představitele z televizních projektů. Nejlepšími herci v televizních filmech se přitom staly legendy známé především z pláten kin. Michael Douglas tak získal ocenění za svůj herecký výkon ve filmu televize HBO Liberace! a Helen Mirrenová za účinkování ve filmu Phil Spector, který je rovněž z produkce HBO.

Několik ocenění posbíral sitcom z produkce ABC Taková moderní rodinka, který byl vyhlášen za nejlepší komediální seriál a Ty Burrell se stal nejlepším hercem komediálních seriálů. Nejlepší televizní komediální herečkou pak byla vyhlášena Julia Louisová-Dreyfusová ze seriálu Viceprezident(ka).

SAG udělilo cenu za celoživotní dílo 81leté Ritě Moreno známé například z filmového zpracování muzikálu West Side Story (1961). Moreno na pódium doslova přitančila a vysloužila si ovace vestoje.

 

Právě se děje

Další zprávy