VIDEO Jiří Mádl vyrazil do berlínského moře. A měl nervy

Šimon Šafránek, Berlín
15. 2. 2014 9:56
Herec a debutující režisér Jiří Mádl na Berlinale představil svůj film Pojedeme k moři. Do českých kin přijde 10. dubna.
Pojedeme k moři.
Pojedeme k moři. | Foto: Falcon

Berlín (od našeho spolupracovníka) - Jeden z nejznámějších mladých českých herců, který je v současnosti v kinech k vidění v komedii Vejška, si vyzkoušel jaké to je, stát na druhé straně kamery. Hrdinou režijního debutu Jiřího Mádla Pojedeme k moři je desetiletý kluk Tomáš, který dostane k narozeninám kameru. Po vzoru Miloše Formana se rozhodne natočit svůj film.

Vážnější linka příběhu se točí okolo Tomášova podezření, že otec chodí na zálety. V hlavních rolích Mádlova výletu k moři se objeví Ondřej Vetchý, Jaroslava Pokorná a Jan Maršál.

Pojedeme k moři se během Berlinale promítalo na Evropském filmovém trhu, stejně jako několik dalších nových českých filmů: Líbánky Jana Hřebejka, Klauni Viktora Tauše, Bella Mia Martina Duby, Vejška Tomáše Vorla a Revival Alice Nellis. Jedině Mádlův film se tu ale promítal ještě před svou českou premiéru, která je naplánovaná na 10. dubna.

Mádl, který tráví začátky února v Berlíně už pravidelným studiem němčiny, se byl na projekci sympaticky podívat, a to přesto, že trhová promítání bývají nemilosrdná: nákupčí nejsou zrovna trpěliví nebo citliví diváci. Nakouknou a jdou, všímají si často víc svého telefonu, než plátna.

Podívejte se na ukázku z filmu Pojedeme k moři.
Podívejte se na ukázku z filmu Pojedeme k moři.

Jiří Mádl si přesto odnesl pozitivní dojmy: „Průměrně na český film chodí pět až šest lidí, na mým filmu bylo jedenačtyřicet lidí a nikdo neodešel.“ Zkušenost samotná pro něj ale byla stresující: „Byl jsem strašně nervózní, koukat se na svůj film s diváky je něco hrozně osobního. Jako kdybych se na to najednou koukal jejich očima,“ uzavírá herec a režisér, kterého jsem během Berlinale zpovídal přímo před jedním z festivalových kin.

 

Právě se děje

Další zprávy