Zesnul anglický herec Bernard Hill, známý z Pána prstenů nebo Titaniku

Kultura Kultura
5. 5. 2024 17:33
Ve věku 79 let tuto neděli brzy ráno zemřel herec Bernard Hill, známý především díky rolím ve filmech Titanic, kde ztvárnil kapitána Edwarda Smithe, a Pán prstenů, kde proslul jako král Théoden. Stanici BBC zprávu o úmrtí potvrdil jeho agent Lou Coulson.
V Titaniku hrál Bernard Hill kapitána Edwarda Smithe.
V Titaniku hrál Bernard Hill kapitána Edwarda Smithe. | Foto: Reuters

Jeho průlomovou rolí byla role v televizním dramatu BBC Boys from the Blackstuff, kde zpodobnil Yossera Hughese, který se - často neúspěšně - snažil vyrovnat s nezaměstnaností v Liverpoolu. 

Tento seriál získal roku 1983 cenu Bafta pro nejlepší dramatický seriál a roku 2000 se umístil na sedmém místě v žebříčku nejlepších televizních pořadů všech dob, který sestavil Britský filmový institut.

Hill, jenž pocházel z Manchesteru, se na televizní obrazovky naposledy vrátí ve druhé řadě seriálu Respondér. BBC ji začne vysílat tuto neděli, hraje v ní Martin Freeman.

"Bernard Hill prorazil cestu napříč obrazovkou a jeho dlouhá kariéra plná ikonických a pozoruhodných rolí je důkazem jeho neuvěřitelného talentu," řekla Lindsay Saltová, ředitelka BBC Drama.

 

Právě se děje

Další zprávy