Zuřivě bičovaná Lupita Nyong'o má Oscara za svou první roli

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 3. 2014 11:30
Oscarové klání přineslo jediné velké překvapení. Mezi herečkami ve vedlejší roli vyhrála Lupita Nyong'o za ztvárnění otrokyně Patsey ve filmu 12 let v řetězech.
Foto: Reuters

Los Angeles / Nairobi - Lupita Nyong'o, která získala Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli, ohromila Hollywood už svou první postavou na velkém pláně v oscarovém filmu 12 let v řetězech.

Keňská herečka a absolventka divadelní fakulty Yaleovy univerzity, které bylo v sobotu jedenatřicet let, během jednoho roku vystoupila z neznáma na pozici hollywoodské hvězdy první kategorie. A ocenění si získala nejen výkonem na plátně, ale také bezchybným citem pro módu.

Nyong'o už za svou roli Patsey, otrokyně týrané sadistickým pánem v podání Michaela Fasbendera, získala cenu Sdružení filmových a televizních herců (SAG) a v sobotu v den svých narozenin i cenu pro nezávislé filmy Spirit Awards.

"Ani na chvíli nepřestávám vnímat, že zažívám tolik radosti v životě díky obrovské bolesti někoho jiného," řekla Nyong'o se slzami v očích po převzetí sošky, kterou diváci v sále ocenili potleskem ve stoje.

Narodila se v Mexiku, což jí vyneslo španělské křestní jméno. Její otec tam tehdy přednášel politologii na univerzitě. Vyrůstala ale v Keni jako druhá ze šesti dětí.

Herectví není příliš běžným povoláním v Keni pro dítě vlivného politika. Ale její otec Peter Anyang' Nyong'o, který svého času působil jako ministr zdravotnictví, tvrdí, že rodina vždycky její sen podporovala.

"Začala hrát hodně mladá, prakticky už ve školce. A dokonce i doma před rodinou si vymýšlela příběhy a přehrávala nám je," řekl keňskému listu East African. "Vždycky měla velkou představivost a byla tvůrčí," dodal o své dceři, která nyní žije v USA.

Pro hereckou kariéru se rozhodla poté, co v roce 2005 pracovala jako asistentka produkce dramatu Nepohodlný. Hlavní hvězda filmu, herec Ralph Fiennes, jí tehdy řekl, aby se pustila do herectví jen v případě, že bez něj nedokáže žít.

"Nebylo to to, co jsem chtěla slyšet, ale bylo to to, co jsem slyšet potřebovala," řekla v nedávném rozhovoru pro Arise Entertainment. Úspěch jí přinesla hned první velká role ve filmu 12 let v řetězech. Málem ji ale nedostala, protože režisér Steve McQueen si myslel, že je na ni "možná až příliš hezká".

Kritici vysoce ocenili její výkon v roli Patsey, která zahrnovala i několik velmi těžkých scén včetně té, kdy je přivázaná ke kůlu a zuřivě zbičovaná.

Non-stop.
Non-stop. | Foto: Bontonfilm

Nyong'o, která nyní hraje i v thrilleru NON-STOP s Liamem Neesonem, musela na začátku kariéry překonat hodně překážek. "Řekla mi, že v USA už je spousta herců a hereček, a všechno mluví proti ní. Její tmavá kůže, její krátké vlasy, její keňský přízvuk i její jméno," vzpomíná keňský herec Antony Mwangi, který s ní pracoval v Nairobi.

Ještě před svým triumfem na Oscarech Nyong'o řekla, že doufá, že bude inspirovat novou generaci černošských hereček. "V mnoha ohledech to, že se objevuju na scéně, dělá pro malé holčičky na celém světě to, co Oprah Winfrey a Whoopi Goldberg udělaly pro mě," řekla pro Entertainment Weekly.

"Díky tomu, že ony byly na plátně, se můj svět změnil. Doufejme, že já inspiruju a budu užitečná pro další lidi. Ale nemohu na sebe brát jejich sny. Mohu jen snít sama za sebe," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy