Válka, ženy, klima. U Kamenného zvonu vystavují umělci z postkomunistických zemí

ČTK ČTK
4. 5. 2024 12:05
Aktuálním tématům jako ohrožení demokracie, klimatické krizi, nesnášenlivosti vůči menšinám či válce se věnuje výstava nazvaná Group Therapy, v překladu Skupinová terapie, která začala v pražském Domě U Kamenného zvonu. Potrvá do 11. srpna a zahrnuje zhruba 80 prací od 46 umělců ze zemí bývalého východního bloku.

Galerie hlavního města Prahy projekt uspořádala ve spolupráci s německou firmou Deutsche Telekom. Většina maleb, kreseb, soch či videí pochází právě z její kolekce, která existuje od roku 2010. Pražská galerie je doplnila díly ze svých sbírek. Další vznikla speciálně pro účely výstavy, jejíž název je odvozen od jednoho zde představeného díla výtvarnice Evy Koťátkové.

Přehlídka je rozdělena do několika tematických okruhů. Jeden se zaměřuje na křehkost demokracie a sílu manipulace či autoritářských režimů. Otevírá jej obraz Něco je… 2 od Daniela Balabána, na němž necelá desítka figur upírá tváře k obloze, z níž padají kusy popela. Dílo z roku 2022 vzniklo jako reakce na tragickou situaci Ukrajinců napadených Rusy.

Obraz Něco je… 2 od Daniela Balabána z roku 2022.
Obraz Něco je… 2 od Daniela Balabána z roku 2022. | Foto: Jan Kolský

K této válce odkazují i deníkové záznamy z února 2022 ukrajinské konceptuální výtvarnice Alevtiny Kachidze nebo kreslené momentky z ukrajinského Majdanu od umělkyně Lesie Chomenko.

Další oddíly výstavy upozorňují na rozdílné postavení žen v Evropě, výzvy spojené s rozvojem technologií, životní prostředí či na problematiku duševního zdraví. Například autoportréty bosenské umělkyně Šejly Kamerić nebo fotografie Igora Grubiće se vracejí až k válce v Jugoslávii z 90. let minulého století. "Spousta děl se stala ještě aktuálnějšími v souvislosti s válečnými konflikty, které ve světe vzplanuly," myslí si ředitelka pražské galerie Magdalena Juříková.

Podle ní je sbírka shromážděná Deutsche Telekomem výjimečná tím, že se orientuje na postkomunistický svět a jeho přechod k demokracii. "Uplynulé tři dekády nás výrazně odlišily a to se pochopitelně vepsalo i do výpovědí zastoupených umělců," všímá si.

Výstava začala vznikat před pěti lety, kvůli pandemii koronaviru byla však odložena. "Je to pozvánka k dialogu a vzájemné komunikaci. Je to také příležitost k zamyšlení nad demokratickou společností," doplňuje Rainald Schumacher, kurátor sbírky Deutsche Telekom.

Jeho kolegyně Nathalie Hoyos upozorňuje, že se nejedná o první přehlídku, pro kterou firma svoji sbírku čítající téměř 350 děl využila. "Na příští rok plánujeme podobnou v Bratislavě," dodává.

Návštěvníky čekají mimo jiné díla Čechů Lenky Glisníkové, jejíž plastiky zpochybňují současné změny životního stylu člověka způsobené neregulovaným technologickým pokrokem, nebo Anny Hulačové. Její socha nazvaná Agro-Kosmo zobrazuje astronauta pěstujícího živiny i mimo planetu Zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy