Alice in Chains zahrají na Aerodromu s Metallicou

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 1. 2014 9:30
Festival Aerodrome letos nabídne program ve dvou dnech
Alice in Chains
Alice in Chains | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Druhý ročník Aerodrome festivalu, který se koná 8. července v Praze na holešovickém Výstavišti, vedle již oznámené slavné metalové skupiny Metallica přivítá také také grungeové průkopníky Alice In Chains, finské krále melodického death metalu Children Of Bodom a naděje norské metal-rockové scény Kvelertak.

Skupina Alice In Chains za svoji kariéru vydala pět studiových alb, od kterých prodali na 25 miliónů kopií a jež jim vynesla osm nominací na ceny Grammy. Přestože se skupina nikdy oficiálně nerozpadla, od roku 1996 devět let nevykazovala žádnou činnost.

Alice in chains
Alice in chains

Důvodem byla drogová závislost jejich frontmana Layne Staleyho, která v roce 2002 vyústila v jeho předávkování. V roce 2005 svedla benefiční akce na podporu obětí tsunami v Jižní Asii pozůstalé členy opět na jedno pódium, kde je doprovodil zpěvák Pat Lachman z Damageplan. O rok později dosadili Alice In Chains do svého čela Williama DuValla a v roce 2009 s ním vydali čtvrté studiové album Black Gives Way To Blue, které se dočkalo velmi pochvalných kritik i ocenění zlatou deskou.

Loňská novinka The Devil Put Dinosaurs Here, která debutovala v žebříčku Billboard TOP 200 na 2. místě, jejich úspěšný návrat již jen potvrdila.

Alice In Chains se před čtyřmi lety představili na festivalu Sonisphere v Milovicích na Nymbursku vedle kapel Metallica, Megadeth, Anthrax a Slayer. Čeští fanoušci mohli již předtím navštívit například v roce 2006 jejich koncert ve Zlíně nebo o tři roky později v pražské Lucerně.

Children Of Bodom pocházejí z finského Espoo. Pětice se zformovala v roce 1993 a do dnešního dne vydala osm studiových alb, kterých se celkově prodalo více než čtvrt miliónů kusů. Z Children Of Bodom to učinilo jednu z nejúspěšnějších finských kapel všech dob.

Ze Skándinávie pochází i šestičlenná skupina Kvelertak, která vstoupila na norskou metalovou scénu v roce 2007 demo nahrávkou Westcoast Holocaust, jíž si vydala na vlastní náklady. O tři roky později byl pod názvem Kvelertak na hudební trh uveden jejich oficiální debut, za který kapela získala zlatou desku i dvě ceny Spellemann (norská obdoba Grammy) v kategoriích Objev roku a Nejlepší rocková skupina.

Hlavní hvězda večera Metallica odehraje v Praze speciální koncert By Request, o jehož programu rozhodnou sami návštěvníci festivalu. Hlasovat pro oblíbené skladby, které by si přáli 8. července na Výstavišti slyšet, mohou všichni, kteří si zakoupí vstupenku přes internet.

Pod názvem Aerodrome se letos v Praze na Výstavišti uskuteční dva festivaly. První, který uvede Avenged Sevenfold, Megadeath a Roba Zombieho, se odehraje již 17.června.

 

Právě se děje

Další zprávy