Český Woodstock se přejmenoval na Trutnoff

ČTK ČTK
5. 2. 2014 16:22
Největší hvězdy oznámí nejstarší český hudební festival na koncertu k narozenimám Johna Mayalla v Divadle Archa.
Pierre Brice (Vinnetou) přijel do Trutnova loni už podruhé pozdravit místní indiánský lid.
Pierre Brice (Vinnetou) přijel do Trutnova loni už podruhé pozdravit místní indiánský lid. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Trutnovský festival, který se letos přejmenoval na Trutnoff Open Air Festival, se uskuteční 14. až 17. srpna 2014.

"Jména prvních kapel, včetně největší hvězdy, oznámíme na koncertu spojeném s oslavou narozenin Johna Mayalla 16. února v Divadle Archa," sdělila jedna z pořadatelek akce Eva Navrátilová.

John Mayall oslaví narozeniny v Arše. Poslechněte si ukázku jeho blues.
John Mayall oslaví narozeniny v Arše. Poslechněte si ukázku jeho blues.

"Změna v názvu vyjadřuje to, s čím se festival potýká několik posledních let. Před osmi lety jsme se totiž poprvé dozvěděli, že radnice pod vedením starosty a současného poslance Ivana Adamce vyčlenila změnou územního plánu pozemky, kde se festival čtyřiadvacet let pořádá, k zastavění. Bylo jasné, že to je začátek konce. Dnes už jsou pozemky zasíťované a rozprodané. Místa ubývá, louky zahlcuje asfalt a každým rokem je to komplikovanější," upozornili pořadatelé na dlouhodobý problém festivalu.

Tradiční festival známý pod přezdívkou Český Woodstock je specifický i tím, že dopředu nezveřejňuje program s časovým harmonogramem účinkujících.

Foto: Aktuálně.cz

První neoficiální ročník festivalu se uskutečnil již v roce 1984 ve Starých Bukách, ale rozehnala jej tehdejší Státní bezpečnost. První oficiální ročník Českého Woodstocku se měl konat následně za tři roky. Také tuto akci rozehnala StB, pořadatelům pomohl Václav Havel, když u sebe na Hrádečku schoval aparaturu. Exprezident festival podporoval i v pozdějších letech.

Loňský festival v Trutnově, který přivítal 15. až 18. srpna areál Na Bojišti, byl věnován obětem násilného poválečného odsunu. Jednou z hvězd letošního festivalu byl právě britský hudebník John Mayall, který se 16. února představí v Praze na akci s názvem Trutnoff in Archa.

 

Právě se děje

Další zprávy