Die Krupps tvořili dějiny industrialu, poučí o nich i Prahu

30. 1. 2014 15:42
Souputníci Kraftwerk a Einstürzende Neubauten představí v Praze své nové album Machinist of Joy, s nímž se vracejí na scénu po dlouhých šestnácti letech.
Poslechněte si od Die Krupps song Nazis Auf Speed z alba Machinist of Joy.

Praha - Kultovní kapela Die Krupps, která společně s Kraftwerk a Einstürzenden Neubaten zásadním způsobem definovala podobu elektro-industriální scény, představí v Praze nové album The Machinists of Joy.

Když před více než třiceti lety začali Die Krupps s kombinováním odlišných žánrů jako jsou elektronika, industrial a metal, znamenalo to na tehdejší hudební scéně doslova poprask. Současnou podobu jejich tvorby  charakterizuje zvuk chladných kytar podkreslených elektronikou. 

Fanoušci se však kromě nového materiálu mohou těšit i na hity jako Fatherland, Isolation nebo To The Hilt. Die Krupps se navíc na Facebooku obrátili na své příznivce, aby si vybrali, jaké písně z nové desky by si přáli na koncertech slyšet živě.

Skupinu založil v roce 1981 zpěvák, kytarista a klávesista Jürgen Engler a již na debutovém albu převažoval industriální zvuk, postavený čistě na hlucích a úderech na kovy.

Na dalších nahrávkách již dostávala více prostoru elektronika, kterou doplňovaly metalové kytary a agresivní zpěv. Die Krupps se v té době zařadili mezi hlavní představitele takzvané electronic body music. Po osmileté pauze se vrátili vrátili na scénu v roce 2005 v rámci svého pětadvacetiletého jubilea.

Die Krupps vystoupí 15. února v pražském klubu Rock Café s předskokany Chant bubeníka Bradleyho Billse z amerického Austinu a chilským industriálním projektem Vigilante.

 

Právě se děje

Další zprávy