Do Prahy míří berlínští diletanti a kanadská školačka

tur
7. 12. 2007 13:06
Koncerty hlásí Einstürzende Neubauten i Avril Lavigne

Praha - Kartotéku chystaných velkých koncertů pro následující rok rozšiřují další dvě výrazná a výrazně nesourodá jména. Podpořit sofistikovaně umírněnou ruchovost alba Alles Wieder Offen přijedou 19. dubna do Archy Einstürzende Neubauten. A rozskákat Sazka Arenu zase 8. července zkusí Avril Lavigne, které se i ve třiadvaceti úpěnlivě souká do středoškolské uniformy.

Za dobu téměř osmadvacetileté existence se kapela založená v západním Berlíně dokázala transformovat ze zvukových extrémistů do zdánlivě ochočených, i když pořád nevyzpytatelných tvůrců. 

ČTĚTE RECENZI: Blixa a spol. si dali poklidnou mENopauzu

Vstřícnost k posluchačům dokumentují především devadesátá léta a alba, jejichž názvy dávaly příslib nových začátků - Tabula Rasa nebo Ende Neu. Relativní komerční úspěchy nahrávek umožnily kapele osamostatnit se od vydavatelství Mute a vydat se na tenký led, kdy jejich existence závisí především na oddanosti fanoušků.

Ti platí za hudbu přímo kapele prostřednictvím supporterského programu na jejich internetových stránkách.

Einstürzende Neubauten
Einstürzende Neubauten | Foto: EN
  

V Československu se Einstürzende Neubauten pokusili koncertovat už v  září roku 1987, kdy měli vystoupit v plzeňském amfiteátru Lochotín koncert byl však rozehnán komunistickou policií a kapela vyhoštěna. Druhý, úspěšnější pokus se odbyl v červnu 1991 na pražském Výstavišti.

Od té doby v nepravidelných cyklech Einstürzende Neubauten zahrnují Prahu do svých turné vždy s nějakým pro kapelu typickým technologickým vylepšením, jakým byl třeba přímý rozhlasový přenos nebo záznam koncertu na CD bezprostředně po skončení show.

Zatímco fanoušek Einstürzende Neubauten mohl v roce 1984 už pět let křepčit nad existencí kapely, která vedla hnutí "geniálních diletantů", jak je elegantně nazýval Wolfgang Müller, a členové sami pod vlivem Orwella i drog věřili, že svět ten rok zanikne, v kanadském Belleville se francouzským rodičům narodila holčička Avril.

Foto: Aktuálně.cz

A ta se o 18 let později stala idolem všech dospívajících holek, které se odmítali vidět v póze lolity Britney Spears a chtěly být rozpustilé v rámci mantinelů spořádanosti. Avril prodala 15 milionů kusů alba Let Go s hity Complicated nebo Sk8er Boi a ne model kravaty kolem krku a pruhovaných podkolenek navázala na dalších deskách: Under My Skin i aktuální The Best Damn Thing.

Do Prahy dorazí s novou kapelou a bude to už podruhé; její vystoupení završí evropskou část The Best Damn Tour. Lístky na stání budou stát 550 a 690 korun, na sezení 590 a 790 korun. K mání budou už od pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy