Franz Ferdinand obvinili Pharrella Williamse z krádeže riffu

Kultura Kultura
2. 2. 2014 14:05
Motiv z písně produkované Pharrellem Williamsem pro Palomu Faith zní až podezřele podobně jako riff songu Take Me Out od Franz Ferdinand. Williams si "nepůjčuje" poprvé.
Poslechněte si Take Me Out od Franz Ferdinand.

Praha, Londýn - Alex Kapranos, frontman kapely Franz Ferdinand, obvinil producenta a zpěváka Pharrella Williamse, že si bez jeho vědomí vypůjčil riff z jeho písně Take me Out z roku 2004 pro nový singl Palomy Faith Can't Rely On You.

Kapranos zareagoval na Twitteru poměrně zvesela, i když podobná obvinění častou vedou k žalobám: "Pharelle, miluju tvou hudbu, ale pokud si chceš půjčit riff, zeptej se mě..."

Porovnejte riff z písně Franz Ferdinand s motivem v singlu Palomy Faith Can't Rely on You. (Pharrell Williams v klobouku na předávání Grammy s Daft Punk).
Porovnejte riff z písně Franz Ferdinand s motivem v singlu Palomy Faith Can't Rely on You. (Pharrell Williams v klobouku na předávání Grammy s Daft Punk).

V případě Williamse to není poprvé, kdy se ukázalo, že jeho úspěchy nejsou vždy úplně eticky čisté. Loni byl totiž předmětem sporů (včetně žalob) hit Robina Thickeho Blurred Lines. Tehdy správci pozůstalosti Marvina Gaye obvinili Williamse z plagiátorství písně Got To Give It Up z roku 1977.

Zdá se, že i Kapranos je v ráži, protože minulý týden dospěl k podobnému závěru o "vypůjčování" u hitu Royals od novozélandské zpěvačky Lorde. Na Twitter napsal, že píseň zní hodně podobně jako You're The Voice od Johna Farnhama.

 

Právě se děje

Další zprávy