Přijede Villazón, Lang Lang a konečně i Héléne Grimaud

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 1. 2014 14:41
Na které hvězdy vážné hudby se můžeme těšit v roce 2014?
Héléne Grimaud.
Héléne Grimaud. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na premiéry i návraty světoznámých pěvců a hudebníků se v roce 2014 mohou těšit příznivci vážné hudby. Do české metropole opět zavítá například proslulý tenorista Rolando Villazón a poprvé se představí jeden z nejžádanějších pěvců Piotr Beczała.

Možná, že se Češi konečně dočkají i koncertu pianistky Héléne Grimaud, která své vystoupení v Praze už dvakrát odřekla. Na Pražské jaro zavítá například slavný čínský pianista Lang Lang s Vídeňskou filharmonií. Některé festivaly ale své hvězdy ještě tají.

Začátek roku zpestří český debut jihoafrické sopranistky Pretty Yende, který se v Obecním domě chystá na 27. ledna. Osmadvacetiletá pěvkyně zazářila loni v newyorské Metropolitní opeře po boku Juana Diega Flóreze. "Pretty je stoupající hvězda s obrovskou popularitou a mezi jejími světovými debuty bude i Praha," řekla promotérka koncertu Alena Nachtigalová. Na koncert zbývá jen kolem stovky vstupenek.

Pretty Yende.
Pretty Yende. | Foto: Aktuálně.cz

Tři koncerty se slavnou pianistkou Héléne Grimaud plánuje na začátku března Česká filharmonie. Uznávaná sólistka v roce 2007 odmítla vystoupit těsně před začátkem koncertu na někdejším festivalu Pražský podzim kvůli sporu o ladění piana. Poté se ji pokusilo pozvat bývalé vedení festivalu Dvořákova Praha, ale také neúspěšně. Nyní je na řadě Česká filharmonie.

"Máme všechno potvrzeno. Co se týká prodejnosti, jsou lístky z devadesáti procent pryč na všechny tři koncerty," ujistila mluvčí filharmoniků Petra Zindulková.

Už popáté zazpívá v Praze slavný tenorista Rolando Villazón, tentokrát 28. března v doprovodu Basilejského komorního orchestru. Loni se s velkým úspěchem představil s verdiovským programem, letos zavede publikum do magického světa Mozartovy hudby.

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) doprovodí 22. dubna slavného polského tenoristu Piotra Beczału. O tři dny později umělec vystoupí v Bratislavě. V dubnu se do Prahy vrátí německý tenorista Jonas Kaufmann.

Lang Lang, fenomenální čínský klavírista.
Lang Lang, fenomenální čínský klavírista. | Foto: Aktuálně.cz

Desítky koncertů plánuje Pražské jaro. Netradičním prologem bude 24. března vystoupení Sanfranciského symfonického orchestru s šéfdirigentem Michaelem Tilsonem Thomasem. K atraktivním nabídkám patří sestava Vídeňských filharmoniků s dirigentem Christophem Eschenbachem a pianistou Langem.

Poprvé se v Čechách představí také René Pape, o němž napsal americký časopis Opera News, že je "nejcharismatičtějším světovým basistou". V doprovodu ČNSO vystoupí 17. června. "Má spoustu fanoušků. Koncert bude kombinací jeho stěžejního repertoáru Verdi - Wagner," poznamenala Nachtigalová.

Mimořádný koncert, který zatím není zveřejněn v programech, plánuje Česká filharmonie na 13. června s jedním z nejslavnějších současných dirigentů Valerijem Gergijevem. Stejný ruský repertoár představí Gergijev a ČF o dva dny později také v italské Brescii a Ravenně. ČF poté uzavře svou sezonu koncertem pod širým nebem 24. června na Hradčanské náměstí.

K výročí města Prostějov se bude netradičně pořádat 31. srpna koncert tenoristy Josepha Calleji. Ani podzim nebude chudý na hudební zážitky. Poprvé se v české metropoli například představí německá sopranistka Diana Damrauová, která se sem v říjnu zavítá se svým manželem, francouzským basbarytonistou Nicolasem Testé.

 

Právě se děje

Další zprávy