Superman Horváth: Markéta desku chválí

mor
16. 10. 2006 12:11
Praha - Vlasta Horváth pustil novinářům jako prvním svoji novou nahrávku. Vlastně - prvním hned po jeho ženě Markétě.
Foto: Sony BMG

Deska vyjde v půlce listopadu a devětadvacetiletý Horváth na ni spolu s producentem Jiřím Janouchem (kytarista Anna K. Bandu) a Michalem Dvořákem (ex-Lucie) vybral jedenáct převážně autorských skladeb plus navíc jeden bonus - titulní skladbu k seriálu ČT Horákovi.

Název deska dostala  podle potenciálního hitu Do peří nefoukej, který se objeví už za pár dní. "Text k němu napsala Pavla Milcová na téma naší schůzky," vzpomíná zpěvák, jak se s autorkou a zpěvačkou sešel v jednom baru.

"Seděli jsme spolu a ona něco vyprávěla. Jenže já se zaposlouchal do skladby, která mě zaujala,  a Pavle vadilo, že vůbec nevím, co mi říká. To naštve každou holku."

Vítěž druhé Superstar má malé studio v centru Prahy. S rodinou atmosférou, při první prezentaci desky čerstvě uklizené. "Na prvním albu jsem si vyzkoušel, jaké to je nahrávat ve velkém studiu, byla to dobrá zkušenost, ale teď jsem si radši vybral úplně odlišné prostředí. Cítím se v něm líp," vysvětluje.

Na novém materiálu začal pracovat přesně před rokem, po vydání debutu Místo zázraků. Během dvanácti měsíců stihl připravit hodně materiálu, ze kterého prý těžko vybíral. S tím, co se na desku dostalo, je ale nakonec spokojený.

A co je prý hlavní - i jeho žena Markéta, která byla středobodem Horváthových promluv už při Superstar a tahle oddanost mu určitě přinesla dost příznivců. Ona je pořád prvním člověkem, který jeho hudbu slyší. "A z nové desky je unešená," říká Horváth. 

Foto: Aktuálně.cz

Do peří nefoukej, Kiss, Adios, Půlměsíc, Jsou, Neumí lhát, Duše a další skladby z nového alba jsou v převážné většině rockové balady. "Skládání mi pomáhá ventilovat pocity, emoce a strach," říká zpěvák.

Až na dvě písně mají všechny skladby texty české; většinou od zmíněné Pavly Milcové a Viktora Dyka. Jednou z výjimek je anglicky zpívaný přímočarný song Kiss. "Výslovnost jsem se učil podle lektora, který mi ji nahrál a já si ji pouštěl pořád dokola," vysvětluje Horváth.

"Největší hodnotu pro mě má Duše. Chtěl jsem na ní ukázat, že pianem u mě všechno začalo," komentuje skadbu, kde zpívá pouze za doprovodu piana, na který začal hrát už jako malý kluk.

Za první desku Místo zázraků získal Horváth platinovou desku. Posluchači si koupili dvacet tisíc disků a v anketě Deska roku 2005 tak vyhrál trofej za nejprodávanější debutové album interpreta. Objevem roku se stal v anketě Český slavík 2005, zároveň se tu umístil na 6. místě v kategorii zpěvák.

"Nasbíral jsem spoustu cenných zkušeností, o které by měla být deska bohatší. Cítím se v pohodě, a věřím, že deska bude lepší než Místo zázraků," míní Horváth. Možná proto pózuje na nových promo snímcích v tričku se symbolem Supermana.

 

Právě se děje

Další zprávy