Sziget: Hiphopeři s Grammy, stadionový dubstep i Královny

Kultura Kultura
14. 2. 2014 15:17
Budapešťský festival Sziget patří k nejlepším v Evropě. Na Markétině ostrově se sejde špička rockové i taneční scény.
Macklemore a Ryan Lewis s Madonnou
Macklemore a Ryan Lewis s Madonnou | Foto: Profimédia

Budapešť, Praha - Maďarský festival Sziget neusíná na vavřínech. Nejlepší hlavní evropský festival 2011posiluje tvrdé jádro již ohlášených interpretů pro letošní ročník v čele s Queens of the Stone Age a Placebo. Majitelé vstupenky se nově budou moct těšit třeba na rapový objev Grammy Macklemore & Ryan Lewis, dubstepový mainstream v podání Skrillexe či mladé, talentované písničkáře Jaka Bugga a Toma Odella.

Připomeňte si atmosféru loňského festivalu Sziget.
Připomeňte si atmosféru loňského festivalu Sziget.

Pořadatelé akce opět potvrzují vysoce vyvinutý čich pro budoucí hvězdy světové hudební scény a postupným odhalováním headlinerů směřují k tradičně velmi aktuálnímu programu. Již dříve na něj přibyla jména jako Queens of the Stone Age, kteří s šestým studiovým albem …Like Clockwork bořili loňské best of žebříčky, Placebo navracející se s již sedmou deskou Loud Like Love nebo nu-raveoví Klaxons, již by měli svou třetí plnohodnotnou nahrávku vydat přímo v létě.

A s další várkou nových jmen dramaturgové opět atakují hudební scénu fest. Od vyhypeovaného amerického hip-hopu a dubstepu po novou britskou písničkářskou generaci.

Čtyřnásobní nositelé Grammy

Dvojice rappera Macklemorea a producenta Ryana Lewise na sebe upozornila čtyřnásobným vítězstvím Grammy v kategoriích Objev roku, Nejlepší rapové album, Nejlepší rapová skladba a Nejlepší rapové vystoupení.

Poslechněte si song White Walls od Macklemora a Ryana Lewise
Poslechněte si song White Walls od Macklemora a Ryana Lewise

Mnohem zajímavější je ale pozadí vzniku úspěšného alba The Heist. To natočilo washingtonské duo zcela nezávisle, bez podpory majoritního světového labelu. Pánové se také angažují v boji za práva homosexuálů – na loňském předávání cen Grammy se vedle Madonny či Mary Lambertové zhostili hudebního doprovodu svatebního obřadu v přímém přenosu, během něhož bylo oddáno třiatřicet různě sexuálně orientovaných párů.

I v taneční sekci sází pořadatelé na jistotu. Popularita amerického dubstepového producenta Skrillexe sice kulminovala v roce 2011 s EP Scary Monsters and Nice Sprites a Bangarang, i tak je ale zárukou poctivé party.

Žánrově mu bude sekundovat kontroverzní Borgore, i když jeho chapadla jsou delší – v jeho tvorbě se kříží metalové, trapové i popové prvky. Že se skutečně nebrání ničemu, potvrdil spoluprací s nekorunovanou mediální princeznou roku 2013 Miley Cyrus na singlu Decisions.

Hvězdní Britové

Svěží vítr přinesli do seznamu vystupujících dále talentovaní mladí písničkáři – kytarista Jake Bugg a klavírista Tom Odell – kteří při svém loňském debutu v České republice naplnili kapacity tuzemských klubů.

Jake Bugg.
Jake Bugg.

Britské umělce na dvaadvacátém vydání festivalu doplní triphopoví London Grammar, zástupci německé rapové scény Die Fantastischen Vier, vítěz soutěže BBC Sound of 2012 Michael Kiwanuka, elektroničtí Darkside, rockerská dvojice The Big Pink a písničkářka Brody Dalle.

Organizátoři akce s návštěvou přes 350 tisíc lidí každoročně vybírají vystupující podle specifického klíče. Multižánrového schématu dosahují bez toho, aniž by museli rozevřít rejstřík mainstreamových, trendových jmen.

Sziget. Vždy je, na co se dívat.
Sziget. Vždy je, na co se dívat. | Foto: Aktuálně.cz

Dlouhodobá garance kvality a spokojenost návštěvníků přinesla festivalu cenu za Nejlepší hlavní evropský festival, jež se udílí na základě hlasování veřejnosti a odborné poroty s důrazem na volbu laické populace. V kombinaci s výhodnou geografickou polohou se rovněž těší jednomu z nejvíce mezinárodních publik v Evropě se sedmi desítkami nejrůznějších národů.

Na kontě události, která se každoročně koná druhý srpnový týden, dokonce přistála slova chvály od Michaela Eavise, zakladatele nejpopulárnějšího evropského hudebního festivalu Glastonbury, který maďarský svátek hudby označil za skvělou alternativu ke Glastonbury, když v roce 2012 kvůli olympiádě v Londýně jeden ročník vynechal.

 

Právě se děje

Další zprávy