Už nejsou punk! Pussy Riot vyhodily vězněné aktivistky

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
6. 2. 2014 15:54
Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová vyzvaly na koncertě pro Amnesty International v New Yorku Putina k rezignaci. Zbytek punkové kapely už s nimi nechce nic mít. Prý se vzdálily cílům.
Bývalé členky Pussy Riot Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová v New Yorku.
Bývalé členky Pussy Riot Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová v New Yorku. | Foto: Reuters

New York / Moskva - Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová, které strávily bezmála dva roky v ruském žaláři, se už dalším členkám skupiny Pussy Riot nezdají "dost punkové", a tak byly z kapely odejity.

Šestice Pussy Riot to napsala na svém blogu s tím, že programem skupiny zůstává radikální feminismus a protikapitalistická ideologie, nikoliv boj za lidská práva, kterým se Aljochinová s Tolokonnikovovou po propuštění z ruského žaláře prezentují především.

S Madonnou.
S Madonnou. | Foto: Reuters

Vězněné aktivistky, které byly odsouzeny za protiputinovskou "punkovou modlitbu" v pravoslavném chrámu Krista Spasitele, se dostaly na svobodu na konci loňského roku díky prezidentské amnestii. Od té doby veřejně vystupují proti Putinovu režimu.

S Madonnou tedy ne

Oznámení vyhazovu dvojice z Pussy Riot přichází v době, kdy jsou dívky ve Spojených státech, kam odcestovaly, aby se zúčastnily koncertu Madonny pořádaného lidskoprávní organizací Amnesty International.

Popová ikona je jednou ze světových osobností, jež proti uvěznění členek Pussy Riot veřejně vystupovaly.

Madonna.
Madonna. | Foto: Reuters

Zbylé členky Pussy Riot ale účast kolegyň na komerčním koncertu popudila. Vystoupení obou dívek v New Yorku skupina "sleduje s rozhořčením, protože punkerky nikdy neúčinkují v legálních koncertech s vysokým vstupným". Autorky se pod blog podepsaly přezdívkami Kot, Garadža, Fara, Šajba, Serafima a Šumacher.

Pro Mariju Aljochinovou a Naděždu Tolokonnikovovou to bylo první veřejné vystoupení na území Spojených států. Krátce před zahájením zimních olympijských her v Soči také zopakovaly požadavek, aby odešel ruský prezident Vladimir Putin, a vyzvaly k propuštění osmi zadržovaných ruských demonstrantů.

"Neodpustíme a nezapomeneme, jak režim zachází s našimi spoluobčany. Žádáme svobodné Rusko, Rusko bez Putina," prohlásila Tolokonnikovová poté, co obě ženy uvedla na pódium Madonna.

Naděžda Tolokonnikovová
Naděžda Tolokonnikovová | Foto: Reuters

Na tiskové konferenci po koncertě v New Yorku Aljochinová řekla, že ani v nejmenším nelituje vystoupení, kvůli němuž skončila ve vězení. Zdůraznila také, že hodlá nadále žít v Rusku.

V USA plánují aktivistky navštívit věznice a setkat se s nevládními organizacemi, aby získaly představu o tom, jak by se daly zlepšit podmínky v ruských vězeních.

Členky Pussy Riot byly již na obdobné návštěvě v Nizozemsku, kde prohlásily, že si nedokážou představit, že by ruské káznice mohly někdy vypadat jako ty nizozemské.

 

Právě se děje

Další zprávy