VIDEO Olympijský punk, osmibitová Lily, kolty, biče a láska

Kultura Kultura
21. 2. 2014 18:35
Podívejte se na nová videa Pussy Riot, Lilly Allen, The Afghan Whigs, The National, Dum Dum Girls a London Grammar.
Podívejte se na nejzajímavější videoklipy tohoto týdne.
Podívejte se na nejzajímavější videoklipy tohoto týdne. | Foto: Aktuálně.cz

Video - Jako každý týden nabízíme nejzajímavější videoklipy, které se urodily na popové scéně. Dnes k nim přidáváme punkové Pussy Riot, které si "užily" na olympiádě v Soči.

Pussy Riot: Putin Will Teach You How to Love

Podívejte se na video z olympiády v Soči. Pussy Riot hrají song Putin will teach you how to love.
Podívejte se na video z olympiády v Soči. Pussy Riot hrají song Putin will teach you how to love.

Tento týden nemůžeme pominout video, které vzniklo z pobytu Pussy Riot na olympiádě v Soči. Záběry z kozáckého bičování punkerek obletěly svět. Pussy Riot ale složily také novou píseň pro Putina - "Putin Will Teach You How to Love" (Putin vás naučí, jak milovat). Song vznikl také na podporu ruských politických vězňů. Putinovu reakci jsme zatím nikde neobjevili, ale proskočily zprávy, že kozáci by se mohli dívkám za nepřiměřené násilí veřejně omluvit. Inu, zbičovat kamarádky Madonny už není tak jednoduché jako bylo zavřít na Sibiř obyčejné holky, které protestovaly v pravoslavném kostele.

Lily Allen: L8 CMMR

Poslechněte si song L8 CMMR od Lily Allen.
Poslechněte si song L8 CMMR od Lily Allen.

To bylo slov o konci hudební kariéry. A hle – z jejích nejnovějších počinů „stříkají“ litry jedovatého optimismu. Lily Allen po pěti letech znovu vstupuje do jámy lvové vstříc šelmám popového mainstreamu - a s přímočarými zbraněmi. Dle dosud zveřejněných vlaštovek třetí studiové desky Air Balloon spoléhá na opotřebovaná témata zabalená do lolitkovského popu a trendy vizuálů. Po videích k písním Hard Out Here, karikatuře žen moderní popové kultury, a Air Balloon, zachycující britskou zpěvačku v zidealizované africké divočině, dostal svou fasádu i seriálový singl L8 CMMR. V hlavní roli opět Allen, osmibitová. Sbírající životy a ostřelující slova písňového textu pro postup do dalšího levelu. Ano, srdce příznivců retro hry Super Mario zaplesají. Skladba, kterou produkoval a částečně složil Greg Kurstin, je součástí soundtracku ke třetí epizodě populárního seriálu Girls, s dalšími příspěvky od Becka nebo Miguela. Tak schválně, věříte, že Allen pokoří všechny levely?

The Afghan Whigs: Algiers

Poslechněte si píseň Algiers od The Afghan Whigs.
Poslechněte si píseň Algiers od The Afghan Whigs.

Umístění klipu Algiers v pětici nejlepších je absolutní samozřejmostí. Vždyť na tuto altrockovou spásu čekali příznivci The Afghan Whigs neskutečných šestnáct let! A nyní je tak blízko. Již 14. dubna legenda z Ohia oficiálně uzavře onu časovou propast od poslední desky novinkou Do to the Beast. Své plány pečetí pilotní skladbou Algiers. Syrové písničkářství a estetika spaghetti westernu – všechno dokonale zapadá. Pauza (nikoliv rozpad) se na zvuku, zdá se, zatím příliš nepodepsala. Jen kompozice a Dulliova narace plynou s větší lehkostí. V klipu, režírovaném stálým spolupracovníkem Philem Harderem, frontman přijíždí do městečka jako boss, v limuzíně a za nedůvěřivých pohledů místních, a zanechává ho za sebou jako bastard. Kolty, biče, krev. V tomhle kraji se nic neodpouští.

London Grammar: Hey Now

Podívejte se na videoklip k písni Hey Now od London Grammar.
Podívejte se na videoklip k písni Hey Now od London Grammar.

Ne, tahle trojice nepochází z Londýna. Jen mystifikuje názvem a přitahuje mysteriózním zvukem. Nottinghamští London Grammar byli s vydáním debutu If You Wait malou evropskou senzací loňského roku. Nikoliv novátorským přínosem, ale umně zkříženými trendovými žánry. Recept na posluchačskou přízeň? Intimita The xx, popová baladičnost Lany Del Rey a tklivý, překvapivě silný hlas jako Florence Welch. Singl Hey Now, pověšený na YouTube v prosinci 2012, se začal šířit jako virus a vlastně odstartoval mediální šílenství. S doprovodným videem přichází kapela paradoxně až o rok později, zato s dokonalým zachycením magické atmosféry tvorby – a neoficiálním podtitulem Zázraky se dějí po setmění. Co se odehrává v lese, když slunce zapadne za obzor a dvounožci se navrátí do svých obydlí? Napovíme, že ve světě pozemšťanů to možné není. Technika stop motion použitá pro volný pohyb světelných koulí… ale mlčme už. Klip režíroval Chris Ullens. A víc už neřekneme. Basta.

Dum Dum Girls: Too True To Be Good

Poslechněte si Dum Dum Girls a jejich nový singl Too True To Be Good.
Poslechněte si Dum Dum Girls a jejich nový singl Too True To Be Good.

Dee Dee Penny člověk zbaští všechno. Dokonce i video plné jen a jen jí, růží a dnes již nadužívaných analogových ruchů. Čtveřice z L.A. Dum Dum Girls, říkající si tak podle singlu Iggyho Popa Dum Dum Boys, vlastně ničím nevyniká. Nepříliš sofistikované texty, zvuk z nechvalně známé škatulky indie rocku… Pokud ale nepočítáme, ach ano, Dee Dee. Nejen pro její sex-appeal zprostředkovaný v nejnovějším klipu Too True To Be Good skrze detaily zpěvaččiných plných rtů, přivřených očí a lascivních pohybů. (Záměrně neuvádíme, že se zde Američanka mihne i nahá – k uhranutí to snad ani nepotřebuje.) Vlastním jménem Kristin Welchez však vyzařuje silnou osobnost s charizmatickým hlasem, jenž dává kytarovým klišé na frak. Text písně zachycuje vnitřní rozpor skladatelky, záběry na Dee Dee přes barevné filtry analogové kamery po celé čtyři minuty jsou tedy v pořádku. Režie – Nathaniel Brown.

The National: I Need My Girl

The National natočili nový klip k písni I Need My Girl.
The National natočili nový klip k písni I Need My Girl.

A protože minulý týden oslavil svátek svatý Valentýn, dovolujeme si na závěr zařadit jeden tematický vizuál. Jako tradičně se 14. února vyrojilo několik umělců se speciálními počiny. Zda záměrně, či bez sváteční angažovanosti, na to ohledy nebereme. Plejáda více či méně kýčovitých, ba šokujících výstupů se skutečně vybarvila. Někdo to pojal vkusně romanticky (Majical Cloudz – Love Soul), jiný lásku zobrazil v její zvrhlejší podobě (Kevin Drew – Good Sex), další se jednou či oběma nohama ocitli na strmé stezce kýče (Thurston Moore – Heavenmetal, Twin Shadow – There Is A Light That Never Goes Out – The Smiths cover) a budili se i mrtví (Little Dragon – Klapp Klapp). Jednoduchou logikou se to pravé ořechové tudíž musí nacházet někde uprostřed. Bez zesměšňování, zlehčování či přehnanou vážností, The National uctili svátek zamilovaných s grácií. Namnožené pohyby párů evokující spíše plavbu než tanec tlumočí podstatu nejkrásnějšího citu v jeho nezkreslené, čisté podobě. Američtí rockeři loni právem opanovali přední místa výročních albových žebříčků s deskou Trouble Will Find Me. A videem z dílny Sophie Peer potvrzují, že vkus jim rozhodně nechybí.

 

Právě se děje

Další zprávy