Waits jde v novém klipu s domem na bitevní pole

Kultura Kultura
9. 8. 2012 16:47
Tom Waits vytvořil klip k protiválečné skladbě Hell Broke Luce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Když posledního července Tom Waits na svém webu zveřejnil obrázek sebe samého v obleku piráta s hláškou „Coming August 7" (česky volně přeloženo jako 7. srpna něco přijde) a titulkem Permission To Come Aboard (povolení ke vstupu na palubu?), fanoušci nevěděli, co mají konkrétně očekávat. Namísto kýženého turné nebo další desky dostali videoklip ke skladbě Hell Broke Luce z letošního alba Bad As Me.

Foto: Jesse Dylan

Pro Waitse jej natočil ilustrátor a režisér Matt Mahurin a svérázný bluesman v něm s lanem přes rameno táhne dům a dále se objevuje mezi dalšími válečně stylizovanými animovanými obrazy.

Vizuální složka tak má umocnit text poukazující na absurditu války. Příběh vypráví obyčejný voják, jenž kvůli boji musel opustit rodný domov, a když se do něj vrátil, už byl víceméně troska bez jedné ruky a bez rodiny. Text je přitom koncipován jako fabulované střípky historek a myšlenek fiktivní postavy.

Pro ty, kteří od Waitse očekávali světové turné, hudebník vzkázal: „Jak si mnoho z vás myslelo, je to tour … tour de force," vtipně situaci glosoval nepřeložitelným vtípkem.

Zatímco totiž tour lze přeložit prostě jako turné, tour de force je obdobou českého husarského kousku.

„Video vzešlo z hlodavého obrazu vojáka, který na konci lana táhne svůj dům přes bitevní pole," vysvětlil Waits vznik klipu. „Myslím, že budete souhlasit s tím, že je to povznášející a zábavné," dodal.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy