Zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který vystupoval s kapelami Abraxas či Tango

ČTK ČTK
5. 5. 2024 18:36
Zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který vystupoval v rockové kapele Abraxas nebo skupině Tango. Bylo mu 71 let. Informace o úmrtí se objevila na zpěvákově facebookovém profilu, podle hudebního serveru Headliner zesnul Imrich v nemocnici v noci na sobotu. Byl spoluautorem a interpretem hitů jako Obyčejnej svět nebo Karel drogy nebere.
Imrich byl spoluautorem a interpretem hitů Obyčejnej svět nebo Karel drogy nebere.
Imrich byl spoluautorem a interpretem hitů Obyčejnej svět nebo Karel drogy nebere. | Foto: Profimedia

Do Abraxasu Imrich nastoupil v roce 1977 krátce po vzniku tohoto nonkonformního uskupení, které nejslavnější éru zažilo v první polovině 80. let minulého století.

"Abraxas se v počátcích inspirovali Pink Floyd a důraz kladli na jevištní show. Během koncertů se promítaly filmy, diapozitivy a návštěvníci se krom zajímavých světel a pódiových efektů dočkali i řízného novovlnného rocku. Ten kapela zachytila i na albu Box se skladbami jako King Kong nebo Poprvé. Společně s Pražským výběrem se tak stali tuzemskými hvězdami žánru," píše na serveru Headliner hudební kritik Honza Vedral.

Neshody s kapelníkem Slávkem Jandou ale v roce 1983 vedly k Imrichově odchodu z Abraxasu. Založil si vlastní skupinu Tango, která měla v tehdejším Československu velký úspěch. Rozpadla se před listopadovou revolucí.

Později Imrich zpíval v metalové kapele Alarm, založil taneční formaci Imrich Tekknofactory a těleso zvané Factory. V roce 1994 začal znovu vystupovat s Abraxasem, s nímž natočili alba Sado maso a Rituál s hity Obyčejnej svět nebo Karel drogy nebere.

"Poslední album s Abraxasem natočil v roce 2009, dostalo název Hlava v oblacích. Jeho společná cesta s kapelou se ale kvůli osobním rozepřím znovu rozešla," doplňuje Honza Vedral.

Od roku 2007 Imrich vystupoval se znovuobnoveným Tangem, s nímž měl i letos v plánu několik koncertů.

Podle serveru Novinky.cz našli zpěváka v noci na sobotu policisté mrtvého na železniční trati v pražské Uhříněvsi. "Do pátrací akce po 71letém pacientovi, který odešel z nemocnice, byly nasazeny desítky policistů, povolán byl také vrtulník s termovizí," řekl webu policejní mluvčí Richard Hrdina. Podle serveru zemřel hudebník při srážce s vlakem.

 

Právě se děje

Další zprávy