Velký knižní čtvrtek: Nový Nesbo, Urban i nobelistka Munro

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 2. 2014 12:00
Velký knižní čtvrtek přinese 20. března do knihkupectví dvanáct novinek. Mezi nimi bude nový román Miloše Urbana, Červenka od Jo Nesba i nový titul od nositelky Nobelovy ceny Alice Munro.
Velký knižní čtvrtek nabídne 20. března dvanáct knižních novinek.
Velký knižní čtvrtek nabídne 20. března dvanáct knižních novinek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dvanáct knižních novinek připravili nakladatelé pro další Velký knižní čtvrtek, který se uskuteční 20. března, a to již popáté.

Z českých autorů jsou mezi plánovanými tituly nová kniha Miloše Urbana nebo Ireny Douskové, mezi zahraničními spisovateli jsou Jo Nesbo a zatím poslední držitelka Nobelovy ceny Alice Munro. Deset z 12 velkočtvrtečních titulů vychází také jako e-kniha.

Velký knižní čtvrtek (20. března 2014)
Autor fotografie:

Velký knižní čtvrtek (20. března 2014)

  • Alice Munro: Drahý život (Paseka)
  • Peter May: Muž z ostrova Lewis (Host)
  • Juraj Červenák: Mrtvý na Pekelném vrchu (Argo)
  • Mark Lowery: Jenom ponožky nestačí (Argo)
  • Jesse Walter: Nádherné trosky (Argo)
  • Chaim Cigan: Altschulova metoda / Kde lišky dávají dobrou noc I. (Torst)
  • Ján Rozner: Sedm dní do pohřbu (Prostor)
  • Frederic Lenormand: Případy soudce Ti: Smrt čínského kuchaře (Garamond)
  • Jo Nesbø: Červenka (Kniha Zlín)
  • Miloš Urban: Přišla z moře (Argo)
  • Irena Dousková: Medvědí tanec (Druhé město)
  • Lucie Lomová: Na odstřel (Labyrint)

Akci Velký knižní čtvrtek koordinuje knižní distribuce Kosmas, pořadatelé se inspirovali v zahraničí. Začali s ní v podzimním termínu, aby se mohli čtenáři lépe orientovat v záplavě knih na předvánočním trhu.

Loni poprvé uspořádali čtvrtky dva. "Byla to správná úvaha a tak jsme rozhodnuti zachovat dva knižní čtvrtky do roka. Zkusíme posunout první Velký knižní čtvrtek tohoto roku už na březen, aby mezi nimi byl větší časový rozestup. Čtvrtek byl vždy den, kdy se stály fronty na nové knihy. A teď si můžeme připomenout březen - měsíc knihy," řekl Ctirad Fuchs z Kosmasu.

Akci doprovázejí autogramiády, setkání s autory i autorská čtení. Od roku 2013 je partnerem akce Městská knihovna v Praze, v jejíž hlavní budově se budou moci čtenáři 20. března od 17:00 do 19:00 setkat třeba s Irenou Douskovou, Milošem Urbanem nebo Lucií Lomovou.

S novinkou v březnu přijde Urban, jeho knihu Přišla z moře nakladatelství Argo označuje jako "inteligentní román noir - jako odpověď současným krvavým krimi thrillerům". V policejní cele se setkává podezřelá tajemná kráska, zadržená polonahá na pláži, a mladý novinářský elév, píšící o ní článek. Netuší, že její přízeň by mohla být životu nebezpečná.

Nakladatelství Druhé město vydá nový román Ireny Douskové s názvem Medvědí tanec o posledních měsících života enfant terrible české literatury Jaroslava Haška. Lucie Lomová vydává v Labyrintu komiksovou detektivku z divadelního prostředí nazvanou Na odstřel.

Jo Nesbo, jehož knihy patří k nejprodávanějším, přichází s novým titulem Červenka (Kniha Zlín). Kriminalista Harry Hole v něm nejdříve pátrá po špičkové pušce, určené ke spáchání atentátu, a po vrahovi válečného veterána z druhé světové války. Zatímco stopy vedou do minulosti a střípky příběhu do sebe začínají zapadat, vrah si připravuje scénu pro svůj závěrečný výstup.

 

Právě se děje

Další zprávy