Tim Burton uvede v Praze koncert Dannyho Elfmana

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 1. 2014 13:15
Ve Smetanově síni Obecního domu zazní hudební koláž z hudby k filmům Batman, Karlík a továrna na čokoládu, Velká ryba i Střihoruký Edward
burton
burton | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Režisér, scenárista a výtvarník Tim Burton uvede v Praze 25. března koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana. Oba tvůrci se ojedinělé události ve Smetanově síni Obecního domu osobně zúčastní.

Vzápětí Burton v Domě U Kamenného zvonu zahájí nově koncipovanou výstavu své výtvarné tvorby. Na výstavě, která se uskuteční od 28. března do 3. srpna, představí několik set kreseb, maleb, fotografií, skic a sochařských instalací.

Top 10 Tim Burton Movies
Top 10 Tim Burton Movies

Hudba z Burtonových filmů zazní v podání Českého národního symfonického orchestru s dirigentem Johnem Maucerim. Projekt byl poprvé uveden loni 7. října v britské Royal Albert Hall. Praha je po Londýnu, Los Angeles a Vancouveru čtvrtou metropolí, kde se dílo představí.

V programu zazní hudební koláže z Burtonových filmů Batman, Karlík a továrna na čokoládu, Velká ryba, Střihoruký Edward, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Ospalá díra, Planeta opic, Beetlejuice a Frankenweenie: Domácí mazlíček. Součástí večera bude projekce režisérových skic a storyboardů.

Tim Burton v polovině 80. let Dannyho Elfmana angažoval pro filmovou hudbu ke svému prvnímu hranému celovečernímu filmu Pee-Weeho velké dobrodružství. Elfman se stal mimo jiné tvůrcem hudby ke znělce seriálu Simpsonovi a zkomponoval hudbu k filmům Dobrý Will Hunting, Muži v černém nebo Spider-Man. Čtyřikrát byl nominován na Oscara a získal cenu Grammy.

Vstupenky na koncert budou v prodeji od 21. ledna u Českého národního orchestru v cenách od 900 do 2500 korun.

První kreslířské pokusy

Organizátorem Burtonovy výstavy je Art Movement s Galerií hlavního města Prahy pod kurátorským vedením Jenny He a ve spolupráci s Tim Burton Productions. Sonda do díla surrealistického pohádkáře poskytne poprvé v historii jeho více než čtyřicetileté umělecké dráhy české veřejnosti ojedinělou příležitost k setkání s celým bohatstvím jeho hororových a zároveň humorně zbarvených světů.

Poslechněte si filmovou hudbu Dannyho Elfmana
Poslechněte si filmovou hudbu Dannyho Elfmana

Jeho předchozí výstavu viděli poprvé v roce 2009 návštěvníci newyorského Muzea moderního umění, kde ji během pěti měsíců zhlédlo přes 800 tisíc lidí.

"Pražská expozice bude od ostatních světových zastávek do určité míry odlišná. Návštěvníci sestoupí do obsáhlého archivu především jeho animovaných projektů, krátkých experimentů i jejich obsáhlé dokumentace a budou tak moci poznat zdroje, jimiž se inspiroval. Budou tu především jeho nikdy nevystavované první kreslířské pokusy, malby, skici, akvarely, koláže i slavné loutky, atmosféru dokreslí zajímavá hudba," řekla Hana Kovaříková ze společnosti AMI Communications.

Podle kurátorky Jenny He má filmová fázová animace v Praze hluboce založené kořeny, přičemž právě Burtonovo zaujetí touto technikou stálo u zrodu jeho umělecké dráhy. Nedokáže si prý proto představit pro tento projekt příhodnější místo.

 

Právě se děje

Další zprávy