Abbé Libansky postavil v Praze nový Mariánský sloup

Kultura Kultura
17. 2. 2014 16:17
Výstava Princip Sauer připomíná dvojici anarchistů významných pro počátek první světové války. Gavrilo Princip zavraždil Franze Ferdinanda d´Este, Franta Sauer vedl dav ke svržení Mariánského sloupu.
Abbé Libansky: Princip Sauer.
Abbé Libansky: Princip Sauer. | Foto: Barbara Zeidler

Praha - Atentát na Franze Ferdinanda d´Este a stržení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí – symboly příčin a následků první světové války. V roce 110. výročí začátku konfliktu si tyto dvě události vybral na svou výstavu umělec Abbé Libansky. Pro Rakouské kulturní fórum v Praze vytvořil repliku strženého mariánského sloupu v měřítku 1:1.

Název Princip Sauer – Příčina a následek odkazuje k ústředním hybatelům obou válečných událostí. V roce 1914 zastřelil bosenskosrbský student Gavrilo Princip následníka trůnu Rakouska-Uherska, čímž spustil krizi vedoucí až ke světové válce. O čtyři roky později pak v Praze dav vedený spisovatelem Frantou Sauerem strhl mariánský sloup, symbol stejně padlé říše Franze Ferdinanda.

Abbé Libansky
Abbé Libansky | Foto: Barbara Zeidler

Nečekanou aktuálnost získává výstava právě probíhající diskuzí o tom, zda je vhodné kopii sloupu (již hotovou) postavit na původní místo. Někteří v ní vidí přirozenou součást Staroměstského náměstí, jiní ale kritizují památku jako připomínku zejména náboženského útlaku ze strany monarchie.

Povalený mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Manifestace za vznik ČSR v říjnu 1918.
Povalený mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Manifestace za vznik ČSR v říjnu 1918. | Foto: ČTK

V Galerii RKF leží příčina a následek světové války hned vedle sebe – pětimetrová kopie části zničeného sloupu a 1914 sádrových kopií Browningu FN 1910, pistole, jejíž kulkou zemřel v Sarajevu Franz Ferdinand a jeho žena Žofie. Instalaci doplňuje hromada loveckých trofejí připomínajících velkou loveckou vášeň panovníka.

Rozpor leží mezi příčinou a následkem i oběma útočníky. Zatímco Gavrilo Princip je dnes v Srbsku považován za národního hrdinu, jméno spisovatele a anarchisty Franty Sauera zná málokdo. Rozporuplné postavy ukazuje v přilehlém přednáškovém sále řada dokumentů a fotografií.

Autorem výstavy je fotograf, grafik a landartista Abbé Libansky. Český rodák žije od osmdesátých let ve Vídni, kam ho komunistický režim v rámci Akce Asanace donutil odejít. Zejména ve svých landartových a site-specific projektech se vztahem mezi oběma zeměmi mnohokrát zabýval. Na česko-rakouské hranici v roce 2002 postavil dvě stě padesát bust prezidenta Beneše, při vstupu České republiky do Evropské unie zase u hranic vysázel záhon z dvou set lopat, kterými jdou Češi sebrat Rakušanům práci.

PRINCIP SAUER – Příčina a následek. Do 28. března 2014. Galerie Rakouského kulturního fóra. Jungmannovo náměstí 18, Praha 1. vstup volný.

 

Právě se děje

Další zprávy