FOTO Kdo uvidí pod neprůstřelnou vestou císaře nahého?

FOTO Kdo uvidí pod neprůstřelnou vestou císaře nahého?
Karol Radziszewski: Marios Dik (2008-2011)
Apparatus 22: Umění je práce (2011-2012)
Apparatus 22: Vzory aury (15° Synaesthesia), (2011-2013)
Jaroslav Kyša: Miluj nás, nebo zemři (2009)
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
20. 1. 2014 14:45
Expozice v Karlin Studios se zabývá otázkou: Čím je pro nás móda?

Když kdysi v Andersenově pohádce vykřiklo dítě, že král je nahý, porušilo všechny konvence a bezelstně vyzradilo jednoduchou pravdu. Mezi císařem a divákem nestál ani milimetr látky – jen fikce. Kde se tahle obdivovaná, ale neviditelná vrstva vzala? Pohlížet na módu jako šaty utkané z pravidel, klišé nebo strachu se snaží výstava „The Emperor´s New Apparel“ („Císařovy nové šaty“) v pražském Karlin Studios.

Projekt maďarské kurátorky Borbály Szalai klade jednu otázku za druhou. Čím je pro nás móda? Co se dá jejím prostřednictvím deklarovat? K Andersenovu příběhu pak kurátorka přímo vztahuje i další témata.

„Jak může být historicko-politické podvědomí odhaleno kusem oblečení?“ ptá se. „V našem současném společenském diskurzu není otázkou pouze to, kdo vidí císaře nahého nebo kdo se odváží to říct nahlas, ale otázkou jsou právě spíše mnohé vrstvy a mechanismy samotné této fikce a jejich těžko postihnutelný dopad na každodenní realitu.“

Fyzicky hmatatelná vrstva je v očích vystavujících umělců symbolem otvírajícím nové pohledy na aktuální otázky. Autorské skupiny z Maďarska, Polska, Slovenska a Rumunska zaplnily prostor Karlin Studios zneklidňujícími instalacemi. János Fodor navrhl neprůstřelnou vestu pro těhotné, Péter Szalay zase botu, stoicky podupávající na osamělém podstavci.

Jiné podoby má móda v očích dalších umělců – představuje společenskou zvyklost, nástroj boje nebo nadřazenosti, národní hrdost, masku či fetiš. Jako video Jaroslava Kyšy nazvané Čistič oken, ve kterém za běžného ruchu ulice olizuje muž výlohu s luxusními kabelkami.

Dominantou syrových industriálních prostor bývalého ČKD je skutečné přehlídkové molo. Uváděná módní kolekce s komentářem vypravěče je ale neviditelná. Autorem instalace je rumunská skupina bývalých oděvních návrhářů Apparatus 22, která svým projektem prolíná svůdnou módní scénu s prázdnotou a odcizením.

Karlin Studios je svébytným výstavním prostorem v pražské Křižíkově ulici. Tovární hala kromě galerijních projektů zároveň pronajímá českým i zahraničním umělcům přilehlé ateliéry a slouží také dokumentačnímu centru Nadace pro současné umění.

The Emperor´s New Apparel. 16. 1. 2014 – 9. 2. 2014. Karlin Studios, Křižíkova 34, Praha 8 – Karlín. Kurátorka: Borbála Szalai (HU). Vystavující umělci: Apparatus 22 (RO), Lörinc Borsos (HU), János Fodor (HU), Jaroslav Kyša (SK), Péter Szalay (HU), Karol Radziszewski (PL)

 

Právě se děje

Další zprávy