FOTO Manželka čínského disidenta a nobelisty vystavuje v DOX

Liu Xia, Bez názvu, 1996-99.
Liu Xia, Bez názvu, 1996-99.
Liu Xia, Bez názvu, 1996-99.
Liu Xia, Bez názvu, 1996-99.
Liu Xia, Bez názvu, 1996-99.
Foto: DOX
ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 2. 2014 12:32
Fotografka a básnířka Liu Xia, manželka vězněného Liou Siao-poa, přivezla do Prahy fotografie, které ukazují realitu života v Číně.

Praha - Fotografie, které vytvořila manželka nositele Nobelovy ceny míru, čínského disidenta Liou Siao-poa (Liu Xiaoboa), lze vidět v pražském centru současného umění DOX.

Liu Xia je také básnířka, ve své zemi je zakázaná a sama je od roku 2010 držena v domácím vězení. Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest za "podrývání bezpečnosti státu". Výstava Tichá síla Liou Sia ukazuje autorčiny černobílé fotografie, které odhalují čínskou realitu podléhající represím a cenzuře.

Manželé bojují dlouhodobě za svobodu slova v Číně. Oba jsou propojeni s Václavem Havlem - Siao-po si s Havlem korespondoval a inspiroval se jeho metodami pro svou Chartu 08. Havel aktivně bojoval za jeho propuštění a projevil přání, aby byly fotografie Liou Sia vystaveny v Praze. Po letech se tak konečně stane.

Přestože se pekingskou intelektuální komunitou uznávaná autorka nepovažuje za politickou aktivistku, dlouhodobě bojuje za svobodu slova. Její tvorba je v Číně zakázána od roku 1989, kdy se její manžel Liou Siao-po účastnil demonstrace na Náměstí nebeského klidu. V prosinci 2009 byl odsouzen k trestu odnětí svobody na jedenáct let za spoluautorství liberálního manifestu Charta 08, v němž požadoval zahájení diskuze o zavedení demokracie v zemi. Výzvu podepsaly desítky tisíc čínských občanů včetně zástupců akademické a umělecké scény. Od roku 2010, kdy byl Siao-po oceněn Nobelovou cenou míru, je jeho žena Liu Xia držena v izolaci bez možnosti komunikovat s okolním světem.

Fotografie, které nyní vystavuje DOX, vznikaly v letech 1996 až 1999 během nuceného pobytu jejího manžela v pracovním táboře a poukazují na cenzuru a represe. Podivné panenky na fotografiích, které Liu Xia nazývá ošklivá mimina, se potulují krajinou Pekingu a snaží se nepochopitelné čínské cenzuře uniknout. Přestože se nemohou hýbat a působí pasivně, jsou ztělesněním hněvu a vzdoru.

Záměrem výstavy, která měla svou premiéru v Paříži v říjnu 2011 a kterou dosud představila řada světových galerií, je upozornit ve světě na nezákonné věznění Liou Siao-po a tvrdá opatření vůči Liu Xia.

Výstava potrvá do 9. června.

 

Právě se děje

Další zprávy