FOTO Nejlepší mladí malíři? Cenu kritiky má Jan Poupě

Jan Poupě získal Cenu kritiky pro mladé malíře do 30 let.
Marta Fišerová: It´s easy to forget about a machine, Fontana, 2013, linen, plátno
Monika Žáková: Lomena, 2012, olej a olejový pastel na papíře na plátně
Michal Drozen: Míša č.6,19 a 21, 2013, olej na plátně
Jaroslava Kadlecová: Klávesy,2014, akryl, plast, epoxid
Foto: Ceny kritiky
ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 2. 2014 11:21
Díla devíti finalistů Ceny kritiky lze vidět v Paláci Adria. Podívejte se na ukázky.

Fotogalerie - Sedmým laureátem Ceny kritiky udělované mladým malířům se stal šestadvacetiletý Jan Poupě, student pražské Akademie výtvarných umění. Druhou cenu má o rok starší Marta Fišerová, která vystudovala Fakultu výtvarných umění na brněnském VUT.

Porota z devíti finalistů vybrala ještě dva držitele třetí ceny, dostali ji sedmadvacetiletá absolventka pražské AVU Monika Žáková a Michal Drozen, který se narodil v roce 1989 a vystudoval také AVU.

Vítězné práce spolu s díly dalších pěti finalistů jsou do 9. března k vidění v Galerii kritiků v pražském Paláci Adria. Galerii provozuje Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, které ceny uděluje.

Porotu letošní ročník Ceny kritiky překvapil vysokým počtem uchazečů a především kvalitou jejich prací. Přihlášeno bylo 70 autorů, většinou se přihlásili sami, další nominovali třeba učitelé, kritici a galeristé. "Porota si při výběru finalistů všímala nejen vnějších proměn výrazových forem, tedy efektu novosti a deklarované změny v tom, jak dílo vypadá, ale zohlednila také vnitřní motivace k experimentu a smysl pro změnu a aktualizaci obrazu, který se odehrává v mnohem jemnějších finesách," říká předseda poroty Petr Vaňous.

Kategorie tradičního obrazu se podle něj poněkud rozplývá, obraz se "rozšiřuje" i mimo svou tradiční formu. Autoři vztah k realitě potom hledají experimentem s různými výrazovými postupy, které kombinují a skládají, či dokonce opouštějí obrazový formát a dekonstruují ho jinými prostředky.

Cena kritiky slouží především k hledání nových přístupů k malířské tvorbě, jejich medializaci a vytváření dalších výstavních příležitostí pro mladou malbu. Věkový limit soutěžících do 30 let vyjadřuje záměr podpořit tvorbu mladých umělců nejvyšších ročníků vysokých škol nebo čerstvých absolventů pro jejich vstup na profesionální uměleckou scénu. Pořadatelé vytvářejí depozit oceněných děl.

V soutěži se hodnotí první tři pořadí a laureát může uspořádat samostatnou autorskou výstavu ke konci kalendářního roku v Galerii kritiků. Z okruhu oceněných umělců zvolí svého kandidáta také Česká centra pro týdenní rezidenční stáž a prezentaci ve své zahraniční síti. Diváci vyberou vítěze Ceny sympatie.

 

Právě se děje

Další zprávy