Legendární Muriel místo v aukci skončila na policii

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 2. 2014 17:08
Kvůli nevyjasněným vlastnickým právům zabavila komiks Káji Saudka policie. V aukci měl vydělat přes šest milionů korun.
Muriel a andělé
Muriel a andělé | Foto: © Kája Saudek, Miloš Macourek

Praha - Namísto zahájení předaukční výstavy v pražském Topičově salonu zasahovali kriminalisté. Přišli zabavit originály legendárního komiksu Káji Saudka Muriel a andělé, který se měl za několik dní nabízet v dražbě s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun.

Policejní mluvčí Tomáš Hulan na místě řekl, že policie zasahovala na základě trestního oznámení. Majitel aukční síně Jiří Rybář sdělil, že trestní oznámení podala Saudkova rodina, která podobně zasahovala i při předchozích aukcích jiných děl Káji Saudka.

Podle Hulana se bude věc pravděpodobně vyšetřovat pro trestný čin podílnictví, zatím není žádná podezřelá osoba. Policisté museli počkat, až bude kompletní dílo na místě.

Důležité bylo zajistit kompletní dílo, které bylo podle policie považováno čtyřicet let za nezvěstné. Poté budou kriminalisté kontaktovat osoby, které by mohly s případem souviset. Chtějí vyhledat všechny vlastníky díla, jež bylo od konce šedesátých do začátku devadesátých let nezvěstné, aby se vyjasnil jeho pohyb.

Rybář je přesvědčen, že dílo vlastní sběratel, který ho do aukce nabídl. Podepsal s ním standardní smlouvu, kterou uzavírá při každém převzetí díla do aukce. Galerista věří, že se dílo brzy vrátí a aukce komiksu bude pouze odložena. Všechny ostatní položky, které měly být v aukci 16. února nabízeny, se budou dražit podle plánu.

Muriel a andělé
Muriel a andělé | Foto: © Kája Saudek, Miloš Macourek

Saudkův komiks Muriel a andělé měl být součástí předaukční výstavy. V nabídce společnosti 1. Art Consulting byla připravena díla starých mistrů, klasické moderny i současných tvůrců. Stěžejní dílo historie českého komiksu mělo být nabídnuto za vyvolávací cenu 5,9 milionu korun. Pokud by se nenašel zájemce o celý komplet 131 stran, měl být soubor rozprodáván po jednotlivých listech. Obálka by se vyvolávala za 80 až 100 tisíc korun, ostatní strany by začínaly na částkách od 12 do 50 tisíc korun.

Slavné dílo Káji Saudka a Miloše Macourka, které před čtyřmi lety z ankety na serveru Komiksárium vzešlo coby nejlepší český komiks všech dob, vyšel koncem ledna v Albatrosu. Saudek projekt obohatil o jemnou sebeironii, prošpikoval ho řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který mu nabízel nové kompoziční možnosti.

Muriel a andělé
Muriel a andělé | Foto: © Kája Saudek, Miloš Macourek

"Muriel a andělé je v mnoha ohledech zosobnění naivismu. Ale také hájemstvím ironických štulců režimu. Ve světě budoucnosti sice vládne pospolitost, láska a mír, ale zdrojem je lídr big beatové skupiny a hipík (nikoliv Pepík) Mike Richardson, což by soudruzi asi tedy radost neměli," napsal recenzent Aktuálně.cz Boris Hokr.

Originály Saudkova komiksu nebyly k dispozici, s výjimkou obálky se však zachovaly tiskové podklady, jež byly vytvořeny na konci 60. let. Saudek nakreslil novou obálku, tehdejší nakladatelství Comet, které vydání připravovalo, ji ale během příprav ztratilo. Použita byla jiná kresba, která se stylem od komiksu velmi lišila. K tomu nakladatel ztratil úvodní sekvenci titulkových kreseb, které příběh uvádějí po vzoru filmu. Knize uškodil i nekvalitní tisk.

Majitel se objevil před dvěma lety

S oživením zájmu o komiks po roce 2000 se objevily úvahy o možnosti připravit druhé vydání alba Muriel a andělé. Majitel dávno zaniklého nakladatelství Comet však zničil originální tiskové podklady. V roce 2009 vydal Albatros pokračování komiksu, knihu Muriel a oranžová smrt.

Foto: Aktuálně.cz

"Obnovená vlna zájmu o Saudkovu klíčovou ságu vyplavila na světlo i dávno oplakané originály prvního dílu," píše v doslovu k aktuálnímu vydání knihy z letošního ledna odborník na komiks Tomáš Prokůpek. Díky nim bylo možné připravit kompletní a technicky lépe zpracované vydání díla.

Majitel originálů se objevil před dvěma lety, pravděpodobně ale album od té doby nejméně jednou majitele ještě změnilo. Originály komiksu měl Prokůpek v ruce a podle něj jsou pravé. Jaká byla jejich historie během uplynulých čtyřiceti let, ale neví.

Společnost 1. Art Consulting nabízí Saudkova díla pravidelně od roku 2011. V prosinci 2011 se 80 položek prodalo za čtyři miliony korun, nejdráže se prodal komiks Pepík Hipík v rukách extrémních sil z roku 1969. Devět listů stálo 264 tisíc korun včetně aukční provize. Jedna strana z komiksu Muriel a oranžová smrt se prodala za 192 000 korun včetně provize, vyvolávací cenu tak překročila dvacetinásobně. Saudkův rekord zatím drží olejomalba Černoška, ta se v říjnu 2012 vydražila za 324 000 korun včetně provize.

 

Právě se děje

Další zprávy