Malíř rozbil urnu, kterou vystavoval Aj Wej-wej. Na protest

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 2. 2014 18:35
Při svérázném protestu v Miami zničil místní výtvarník dílo čínského umělce a disidenta Aj Wej-weje za milion dolarů.
Vázy činského umělce Aj Wej-weje. Jedna z nich padla na Floridě za oběť protestu místního umělce. Škoda je milion dolarů.
Vázy činského umělce Aj Wej-weje. Jedna z nich padla na Floridě za oběť protestu místního umělce. Škoda je milion dolarů. | Foto: Reuters

Miami - Jedenapadesátiletý malíř Maximo Caminero, který zničil vázu nevyčíslitelné hodnoty z doby dynastie Chan, se hájí tím, že si myslel, že rozbíjí levný zahradní hrnec. Policie ho krátce po činu zadržela a obvinila.

Caminero řekl, že rozbil starobylou urnu v expozici v Pérez Art Musea v Miami (PAMM) na protest proti tomu, že nově otevřené muzeum vystavuje jen práce zahraničních výtvarníků. Autorem instalace je čínský výtvarník a disident Aj Wej-wej.

"Myslel jsem si, že je to obyčejný hrnec, který byste pořídili za pár dolarů v supermarketu," řekl Caminero v rozhovoru pro list Miami New Times. "Udělal jsem to pro všechny místní umělce, kteří tady nikdy nemohli vystavovat."

Aj Wej-wej
Aj Wej-wej | Foto: Aktuálně.cz

Incident se odehrál v neděli. Caminero podle svědků vstoupil do sálu, kde se chopil jedné z šestnácti vystavených váz. Hlídači jej požádali, aby exponát vrátil zpět na místo, ale on jím místo toho mrštil vší silou o zem. Za rozbití artefaktu, jeho čena je vyčíslena na milion dolarů, mu hrozí až pět let vězení. Zatím byl do soudního přelíčení propuštěn z vazby.

Jeho čin přijal umělecký svět rozporuplně. Najdou se totiž i lidé, kteří Caminera chválí za jeho odvahu, ovšem převládá názor, který zastává i Aj Wej-wej, že jde o akt navádějící pouze k vandalismu.

"Jeho argumenty nedávají moc smysl. Pokud je jeho tvrzení o protestu pravdivé, měl rozhodně zvolit jinou formu, protože takhle bude mít jen potíže se zničením cizího majetku," řekl Aj Wej-wej.

Podívejte se, proč zničil jednu z urn Aj Wej-wej.
Podívejte se, proč zničil jednu z urn Aj Wej-wej.

Caminera se naopak zastal výtvarník Sergio Garcia, který emigroval z Havany do Miami v roce 1969. "Myslím, že je to nejodvážnější čin umělce, který jsem v Miami zažil. Upoutal pozornost veřejnosti na situaci místních výtvarníků," řekl Garcia listu Miami New Times.

Aj Wej-wej pomaloval jasnými barvami soubor váz z období dynastie Chan, tedy více než 2000 let staré. V minulosti podobné historické artefakty pomaloval logem společnosti Coca-Cola.

Součástí instalace v Miami jsou i tři černobílé fotografie, zachycujících čínského umělce v okamžiku, kdy jednu vázu rozbíjí. Caminero řekl, že tyto snímky jej částečně inspirovaly ke spontánnímu protestu.

 

Právě se děje

Další zprávy