Malířská manufaktura tvoří z olejomaleb film o Goghovi

Kultura Kultura
29. 1. 2014 13:49
Animovaný snímek Loving Vincent použije přes dvanáct set kopií pláten postimpresionistického malíře Vincenta Van Gogha pro nekonvenční biografii.
Podívejte se na ukázku z filmu Loving Vincent. | Video: Youtube

Video - Oscarové studio Breakthru Films připravuje animovaný snímek, v němž každé okénko bude olejomalba. Film Loving Vincent bude nekonvenční biografií a poctou malíři Vincentu Van Goghovi.

Studio pro celovečerní film vytvoří asi dvanáct set kopií obrazů holandského postimpresionistického mistra.

Životní příběh Van Gogha bude film vyprávět prostřednictvím fiktivních rozhovorů s postavami z umělcových děl a jeho dopisů. Obrazy se budou prolínat jakoby tahem štětce.

Producent a režisér Hugh Welchman, který v roce 2007 získal Oscara v za krátký animovaný film Peter & the Wolf, plánuje zaměstnat dvaačtyřicet malířů, kterým přidělí jednotlivé části obrazů, ať už krajiny nebo postavy.

V důsledku tak vznikne podobná malířská dílna či manufaktura, v jakých vznikala díla Michelangela či Rubense a v dnešní době tak pracují například i bratři Chapmanové či Damien Hirst.

"Někteří malíři budou pracovat jen na částečný úvazek, protože nejsou schopní se na plátno soustředit více než pět hodin denně," říká Welchman.

Až bude film dokončený, vybraná čtvrtina obrazů se vydá i na putovní výstavu a zbytek bude rozprodán.

Film by měl mít premiéru v roce 2015, kdy uplyne 125 let od smrti Vincenta Van Gogha.

 

Právě se děje

Další zprávy