Vančurovu cenu má Svěrák, Havlovu Hollandová a Hulík

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 1. 2014 14:08
FITES ocenil mimořádné počiny v oblasti audiovizuálních děl .
Křest knihy Zdeňka Svěráka- Zdeněk Svěrák
Křest knihy Zdeňka Svěráka- Zdeněk Svěrák | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Beroun - Mimořádné počiny v oblasti audiovizuálních děl odměnil výročními cenami Český filmový a televizní svaz FITES. Jednou z nich je Cena Vladislava Vančury za přínos české kinematografii, kterou v sobotu večer v berounském kině Mír převzal scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Udělena mu byla za profesionalitu, humanismus a humor, jimiž po léta neokázale kultivuje český film.

"Nepíšu proto, abych kultivoval, ale abych rozesmál a potěšil. Poslouchám, co lidé říkají, jak se chovají a leckdy mi v tom zazáří nějaký kamínek, který by mohl být základem vtipu," řekl Svěrák, který napsal scénáře k více než třem desítkám filmů včetně televizních. Jako herec se na filmovém plátně či obrazovce objevil v šedesáti rolích. Potěšilo ho, že se cena jmenuje po Vančurovi. "Byl to právě on, kdo říkal, že humor není jen smáti se, ale i lépe věděti. Když píšu scénáře jen pro ten štáb, který to točí, snažím se je psát dobrou češtinou. Takže by snad byl Vladislav se mnou spokojen," dodal.

Vančurova cena se uděluje od poloviny 90. let. Mezi držiteli jsou Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Jiří Hubač, Věta Chytilová, Arnošt Lustig, Miroslav Ondříček, František Filip a Drahomíra Vihanová.

Neméně prestižní ocenění nesoucí jméno exprezidenta Václava Havla, které od roku 2012 FITES uděluje za přínos díla občanské společnosti, získala režisérka Agnieszka Hollandová s autorem námětu a scénáře filmu Hořící keř Štěpánem Hulíkem.

"S režisérem Martinem Krejčím připravujeme celovečerní film Čekej tiše o jazzové zpěvačce Evě Olmerové. Po roce a půl hledání dramatického klíče jsme se pustili do psaní. Dostali jsme peníze od fondu kinematografie, štědrým partnerem je Česká televize," řekl Hulík o svém dalším projektu. První verze scénáře by měla být v červnu, ta finální koncem roku. Natáčení v produkci společnosti Nutprodukce má začít v roce 2016.

Letošními laureáty Ceny Josefa Škvoreckého za adaptaci literárního díla se stali režisér Jan Hřebejk a scenárista Dušan David Pařízek za film Odpad město smrt. Dětská porota, ustavená poprvé, ocenila režiséry Karla Smyczka a Martina Dolenského za televizní seriál Špačkovi v síti času.

Výroční ceny Trilobit Beroun 2013 porota vedená teatrologem Vladimírem Justem udělila Jaroslavě Pokorné za vynikající ztvárnění role statečné Palachovy matky ve filmu Hořící keř a režiséru Zdeňku Tycovi se scenáristkou Markétou Bidlasovou za film Jako nikdy, ve kterém zpracovali zdánlivě neatraktivní téma umírání.

Držiteli mimořádné ceny jsou režiséři Pavel Paleček a Jan Bělohlavý za snímek Vrahem z povolání - Utrpení soudce Karla Vaše, který je portrétem tohoto nechvalně známého komunistického prokurátora.

Bylo uděleno i pět cen poroty. Získali je scenárista a režisér Robert Kirchhoff za dokument Kauza Cervanová, režisér Radim Špaček, scenárista Jakub Felcman a autor námětu Čestmír Kopecký za dokument Pod dlažbou je pláž, režisér Josef Abrhám ml. za dokument Hoteliér, kolektiv tvůrců a manažerů Muzea Karla Zemana včetně jeho patronky Ludmily Zemanové za hravou prezentaci jeho díla doma i v cizině a režisérka Adéla Komrzýová za kapitolu v dokumentárním pásmu Televizní oslava.

Anticenu Zlatý citrón porotci udělili scenáristovi Ivanu Hubačovi, režiséru Filipu Renčovi a ostatním tvůrcům seriálu Sanitka II jako symbolu profesního úpadku nezanedbatelné části původní dramatické produkce televize veřejné služby.

 

Právě se děje

Další zprávy