Obraz Toyen Tajemství míst byl vydražen za skoro 50 milionů korun

ČTK ČTK
28. 4. 2024 19:00
Obraz Toyen Tajemství míst byl vydražen za skoro 50 milionů korun

Obraz malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl tuto neděli v Praze vydražen za 49,6 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o dosud nejvyšší částku dosaženou v dražbě za poválečné dílo Toyen, uvedla galerie European Arts.

Temný surrealistický obraz, jemuž dominuje motiv srdce unášeného dravcem, se stal nejdražší položkou aukce v Obecním domě. Vyvolávací cena činila 33 milionů korun. Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů. Rekord v aukčním prodeji děl Toyen drží její obraz Cirkus, roku 2021 prodaný za 79,56 milionu korun.

Prvním a dosud jediným majitelem obrazu Tajemství míst byl Raymond Borde, spoluautor knih o filmu. Získal jej prostřednictvím básníka Andrého Bretona přímo od autorky. Malba byla poprvé a zároveň naposledy představena na poslední samostatné výstavě české avantgardní malířky v Paříži roku 1962.

Celkem sběratelé umění na nedělní aukci utratili více než 100 milionů korun. Nového majitele nalezlo 80 procent položek. K vydraženým patří například olej Alfonse Muchy nazvaný Portrét dívky s dosaženou cenou 4,3 milionu korun či obraz Václava Špály pojmenovaný Z Korčuly, který našel nového majitele za 2,7 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy