Na Svět knihy dorazí Schlink nebo Ulická, pořadatelé dbají na ekologii

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 5. 2024 14:39
Veletrh a literární festival Svět knihy Praha, který se uskuteční od 23. do 26. května opět na Výstavišti, přivítá několik zahraničních literárních hvězd. Přijedou ruská exilová spisovatelka Ljudmila Ulická, německý prozaik Bernhard Schlink, irský bestsellerista John Boyne nebo hvězda severské krimi Alex Ahndoril, což je manželské duo dříve tvořící pod pseudonymem Lars Kepler.
Svět knihy se opět bude konat v areálu pražského Výstaviště.
Svět knihy se opět bude konat v areálu pražského Výstaviště. | Foto: Honza Mudra

Akce letos poprvé přivítá přes 800 vystavovatelů. "To je číslo, kterého jsme nikdy nedosáhli. Budeme mít o patnáct procent více vystavovatelů, více výstavní plochy, i počet zúčastněných zemí skokově vzrostl ze třiceti na čtyřicet," vypočítává ředitel veletrhu Radovan Auer.

Podle něj nárůst souvisí s přípravou českého hostování na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026. "To je v knižním světě zjednodušeně řečeno taková olympiáda a zájem o českou literaturu tím velmi vzrostl, čehož se musíme snažit maximálně využít," dodává Auer.

Ředitel veletrhu Radovan Auer v roce 2018.
Ředitel veletrhu Radovan Auer v roce 2018. | Foto: Michaela Danelová

Pozvání na festival přijal irský spisovatel John Boyne, autor bestselleru Chlapec v pruhovaném pyžamu. Náhled na zvěrstva koncentračního tábora očima velitelova malého syna se roku 2008 dočkal filmového zpracování v režii Marka Hermana.

Boyne bude v Praze debatovat s ilustrátorkou Marto Kelbl o LGBTQ+ publikaci, která je vhodná i pro děti. Představí také svou nejnovější prózu The Elements, jež vyjde česky na podzim.

Ruská spisovatelka Ljudmila Ulická přijede z německého exilu, kde žije od roku 2021. "Bude mluvit nejen o válce, ale také o ruské identitě," popisuje dramaturg festivalu Guillaume Basset. Ulickou, které česky naposledy vyšla próza Jákobův žebřík, čeká v Praze mimo jiné debata o kultuře na okraji s rusky píšící spisovatelkou arménského původu Narine Abgarjanovou, autorkou románu Tři jablka spadlá z nebe.

Do Prahy zavítá i Alexis Nolent, autor komiksů, románů nebo scénářů k videohře Assassin's Creed známý pod pseudonymem Matz. Podle jeho série Zabiják loni vznikl stejnojmenný film Davida Finchera natočený pro Netflix. "Také letos bude předaná Cena Jiřího Theinera, kterou dostane turecká spisovatelka Elif Shafak," doplňuje Basset. Podle něj se tato autorka a obhájkyně lidských práv i svobody slova ve svých poutavých textech nebojí kontroverzních témat identity, kultury, politiky ani genderu.

Severskou krimi zastoupí manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, kteří jsou známí sérií s hlavní postavou komisaře Joony Linny. Společně ji vydávali pod jménem Lars Kepler.

Na Světě knihy se manželé představí pod svým dalším pseudonymem Alex Ahndoril. Tímto jménem podepsali vloni také česky vydanou knihu Až najdu klíč. "Čtenářům prozradí, co je přimělo vydat se na další stopy zločinu v trilogii klasických detektivek. K českým fanouškům napínavého žánru se letos dostane druhý díl Zavřu oči v modlitbě," avizují pořadatelé.

Literatura z německojazyčných zemí

Čestným hostem 29. ročníku veletrhu bude projekt Das Buch zahrnující veškerou německojazyčnou literaturu. Autoři z Německa, Rakouska a Švýcarska se tak stejně jako vloni potkají na jednom stánku. "Návštěvníci si tu budou moci zahrát nebo stáhnout do svých mobilních zařízení hru Playing Kafka, kterou nezávislé studio Charles Games vytvořilo u příležitosti veletrhu. V dětském koutku se bude skládat origami, dospělí i děti se budou moci naučit kreslit komiksy, osvěžit svou němčinu nebo si vyzkoušet kurz jódlování," vypočítává Eva Lockl ze švýcarského velvyslanectví.

Podle ní se na stánku budou prodávat německé originály knih, české překlady i učebnice němčiny. Součástí stánku bude pojízdná kavárna i prostor pro autogramiády. "Snažili jsme se, aby stánek připomínal vídeňskou kavárnu z dob Franze Kafky," dodává.

Na pozvání projektu Das Buch na veletrh přijede například Tonio Schachinger, loňský vítěz Německé knižní ceny za román Echtzeitalter. Ten konfrontuje dva odlišné světy, "analogové" prostředí elitního vídeňského gymnázia a digitální svět online videoher. Tato kniha teprve hledá českého nakladatele.

Besedu bude mít na Světě knihy přední německý prozaik a právník Bernhard Schlink, autor románu Předčítač, podle nějž roku 2008 vznikl oscarový film s herečkou Kate Winslet v hlavní roli.

Komiksová autorka Josephine Marková staví svou tvorbu pro mládež na kombinaci různých emocí. Pro děti tvoří také Němka Tanya Stewnerová, která je k četbě poutá fantasy románovou sérií Alea - dívka moře. Česká filozofka Tereza Matějčková povede debatu se švýcarskou autorkou Barbarou Schmitzovou, kterou život konfrontoval se sebevraždou v rodině a výchovou postiženého dítěte, jež přesto radostně přitakává životu. Její knihu nazvanou Jaký život je hoden žití právě vydalo Karolinum v Matějčkové překladu.

Nejpřekládanější švýcarský autor Peter Stamm bude hovořit s vlámským prozaikem Stefanem Hertmansem. Michael Stavarič se na stánku Das Buch představí v interview s Radkou Denemarkovou. Berlínská autorka Judith Hermannová představí osobní knihu přednášek nazvanou Všechno bychom si řekli, kterou vydá nakladatelství Větrné mlýny.

Debaty o Kafkovi

Rakouský kreslíř a ilustrátor Nicolas Mahler, jenž spolupracoval s Jaroslavem Rudišem, uvede svůj nový komiks o Franzi Kafkovi nazvaný Kafka v kostce. Toto vystoupení tematicky zapadá do další programové části veletrhu, letos připomínajícího 100. výročí Kafkova úmrtí. Jeho citát, že "kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás", pořadatelé zvolili jako motto ročníku.

Besedovat se bude o Kafkově tvorbě i těch, které inspirovala. Program v Kafkově sále zahájí beseda literárního vědce Reinera Stacha, jehož třídílná kafkovská biografie vyšla také česky, s překladatelem a diplomatem Tomášem Kafkou. O hudební zážitek se hned 23. května na zahajovacím koncertu pro veřejnost postará Kafka Band, v němž působí Jaroslav Rudiš. Součástí kafkovského programu bude i kabaretní představení.

Kromě toho budou na letošním Světu knihy besedovat severokorejská uprchlice Pak Čihjon s Čche Serin, která její příběh sepsala do knihy Můj život v Severní Koreji. Téma genderu a identity rozvine francouzská spisovatelka Pauline Delabroy-Allard. Polskou školu literární reportáže zastoupí Mariusz Szczygieł.

Chybět nebudou ani čeští autoři. Čtyřnásobná držitelka ceny Magnesia Litera Radka Denemarková pohovoří o svém nejnovějším románu Čokoládová krev, Bianca Bellová o souboru povídek Transfer a například Alexej Sevruk o Evropance, ve které prostřednictvím vzpomínek své babičky nahlédl dopad velkých dějin východní Evropy.

Vystoupí také Alena Machoninová, čerstvá držitelka Magnesie Litery za osobní román Hella, nebo bývalá politička Kateřina Bursíková Jacques se sinoložkou Kateřinou Procházkovou. Společně představí knihu o dalajlamových návštěvách Česku.

Důležitá je i ekologie

Svět knihy se v Česku zároveň snaží nastartovat trh s právy. "Už vloni jsme se rozhodli stát výkladní skříní střední a východní Evropy pro zbytek světa a připravili jsme knižní trh, který se odehrává trochu odděleně v samostatném pavilonu, ale zároveň je s veletrhem úzce propojený," popisuje ředitel Radovan Auer odbornou část akce nazvanou Central and East European Book Market.

Jejími hosty letos budou těžké váhy knižního trhu jako ředitel frankfurtského veletrhu Juergen Boos nebo nová šéfka lipského veletrhu Astrid Böhmisch. "Tato část slouží jako platforma k setkávání a výměně zkušeností pro profesionály z knižního odvětví zejména ze zemí střední a východní Evropy, zároveň je to platforma pro obchod se zahraničními právy na knihy," popisuje koordinátorka projektu Jitka Hanušová.

Juergen Boos od roku 2005 šéfuje Frankfurtskému knižnímu veletrhu.
Juergen Boos od roku 2005 šéfuje Frankfurtskému knižnímu veletrhu. | Foto: Reuters

Už teď se registrovalo přes 90 profesionálů z oboru. "Je zájem i o individuální obchodní schůzky. Neustále přidávám stoly do tabulky, kde si je účastníci vzájemně domlouvají, což je skvělé," zmiňuje Hanušová. Podle ní budou součástí tohoto programu i odbornější diskuse, například panelovou debatu o takzvané bibliodiverzitě by ale mohla ocenit i širší veřejnost.

Podle ředitele Radovana Auera pořadatelé také dbají na to, aby byl Svět knihy zelenější než dřív. "Budeme mít vratné kelímky na teplé i studené nápoje, budeme prodávat ekologické diáře, které nezanechávají žádnou uhlíkovou stopu. Ekologii opravdu vnímáme jako důležité téma masové akce, na kterou během čtyř dnů přijde řádově šedesát tisíc návštěvníků," naznačuje zároveň Auer, jakou očekává návštěvnost.

Předloni za knihami na Výstaviště dorazilo rekordních 55 tisíc lidí, loni už to bylo téměř 60 tisíc návštěvníků.

Video: Češi měli šedivý vkus, teď žijeme ve zmatku

"Pokud lidé reagují pozitivně nebo negativně, znamená to, že je ta práce pořád zajímá," řekl v pořadu Spotlight grafický designér Aleš Najbrt. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy