Nejdřív se za ním potopil, pak utopil jeho obří maketu. Jak Cameron točil Titanic

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 2. 2023 11:40
Amerického režiséra Jamese Camerona odjakživa fascinovala voda. První velké podmořské dobrodružství zhmotnil ve sci-fi Propast z roku 1989, ostatně i trikový průlom filmu Terminátor 2: Den zúčtování spočíval v tom, že padouch je z tekutého kovu. Teprve zfilmováním zkázy lodi Titanic se však Cameron definitivně zapsal do dějin.
Scéna z filmu, kde se Jack a Rose seznamují. | Video: Paramount Movies

Zrod hvězdných kariér

Když chudý chlapec v podání Leonarda DiCapria vykřikl na palubě největší zaoceánské lodi "Jsem král světa!", vryl se do paměti diváků. Romance, která překonává sociální rozdíly, chvilkové spojení nepravděpodobných milenců v předvečer jedné z největších námořních katastrof 20. století, udělalo z DiCapria a Kate Winslet hvězdy.

Kalifornský rodák už tehdy patřil k velkým talentům, což dokázal ve snímcích Co žere Gilberta Grapea z roku 1993, kde přesvědčivě zahrál mentálně postiženého chlapce, nebo Úplné zatmění, v němž dva roky nato ztvárnil bohémského básníka Arthura Rimbauda.

Nicméně jak pronesl o mnoho let později na konto Titanicu, "ten film mi dal kontrolu nad vlastní kariérou". Oscara mu nepřinesl, stejně jako spousta dalších, mnohem suverénnějších rolí. Na sošku si počkal takřka 20 let, získal ji až roku 2015 za film Revenant.

Kate Winslet naopak zpětně řekla, že ji natáčení traumatizovalo, že ji trápil její britský akcent. A také výkon, byť před kamerou strávila přinejmenším stejně času jako kolega, zůstal v očích veřejnosti zastíněn tím DiCapriovým. Po většinu kariéry ostatně herečka točila spíše menší snímky, byť za Předčítače z roku 2008 získala Oscara o dost dříve než její filmový partner z Titanicu.

 

Právě se děje

Další zprávy