Joker 2 nebo nový Gladiátor. BBC vybrala deset filmů s šancemi získat Oscara

Kultura Kultura
23. 4. 2024 17:30
Teprve minulý měsíc byly uděleny filmové ceny Oscar za uplynulý rok a světová média již tipují, kdo bude mít šanci příště. Zatímco časopis Variety.com otiskl rozsáhlý seznam několika desítek potenciálních kandidátů ve všech kategoriích, britská BBC se rozhodla vytipovat deset celkově největších favoritů na Oscary 2025.
Daniel Craig v předloňském filmu Na nože: Glass Onion.
Daniel Craig v předloňském filmu Na nože: Glass Onion. | Foto: John Wilson

Queer

Režie: Luca Guadagnino

Tento týden začnou česká kina promítat Rivaly, romantickou komedii z tenisového prostředí od režiséra Luca Guadagnina s herečkou Zendayou v hlavní roli. Britská BBC už ale vyhlíží příští film, jímž se dvaapadesátiletý italský tvůrce oklikou vrátí k tématu svého nejúspěšnějšího snímku Dej mi své jméno.

Novinka nazvaná Queer vznikla adaptací stejnojmenného románu Williama Burroughse, česky vydaného pod názvem Teplouš. Vypráví o americkém feťákovi Leem, který po policejním zátahu na uživatele drog v 50. letech minulého století prchá z New Orleans do Mexika. Tam se expat hraný Danielem Craigem zamiluje do mladšího amerického námořníka, jehož ztvární Drew Starkey.

Knihu z roku 1985 chtěl Guadagnino zfilmovat od chvíle, kdy si ji přečetl jako teenager. Štáb točil v italských studiích Cinecittà a také v okolí Quita, hlavního města Ekvádoru.

Film, k němuž hudbu složili Trent Reznor z kapely Nine Inch Nails a jeho častý spolupracovník Atticus Ross, zatím nemá českého distributora. Podle BBC by ale mohl znovu připomenout, že Daniel Craig je mnohem rozmanitější herec, než jak ho má veřejnost zafixovaného coby představitele Jamese Bonda. "Výkon v tomto filmu by mu mohl vysloužit Oscara za herectví," tipuje britská stanice.

 

Právě se děje

Další zprávy