Joker 2 nebo nový Gladiátor. BBC vybrala deset filmů s šancemi získat Oscara

Kultura Kultura
23. 4. 2024 17:30
Teprve minulý měsíc byly uděleny filmové ceny Oscar za uplynulý rok a světová média již tipují, kdo bude mít šanci příště. Zatímco časopis Variety.com otiskl rozsáhlý seznam několika desítek potenciálních kandidátů ve všech kategoriích, britská BBC se rozhodla vytipovat deset celkově největších favoritů na Oscary 2025.
Russell Crowe v Gladiátorovi z roku 2000.
Russell Crowe v Gladiátorovi z roku 2000. | Foto: Entertainment Pictures / Profimedia.cz

Gladiátor 2

Režie: Ridley Scott, česká premiéra 21. listopadu

Když herec Russell Crowe vloni přijel na karlovarský festival, byla to nejčastější věc, na kterou se ho lidé ptali. "Za to, kolik musím o Gladiátorovi 2 zodpovídat otázek, přestože v něm nehraji, by mi normálně měli platit," řekl. Přesto několikrát zavzpomínal na spolupráci s režisérem Ridleym Scottem na oscarovém filmu z roku 2000.

V chystaném Gladiátorovi 2, kterého česká kina uvedou 21. listopadu, už Crowe neúčinkuje. Na Maltě ale viděl repliku římského Kolosea, již tam Scott opět postavil. Šestaosmdesátiletý filmař po loňském Napoleonovi natočil další očekávaný velkorozpočtový titul. Odehrávat by se měl 20 let po událostech z původního Gladiátora. Hlavní role ztvární Paul Mescal, známý z nezávislých dramat Aftersun nebo All of Us Strangers, dále účinkují Denzel Washington a Pedro Pascal.

"Tohle by mohl být kasovní trhák s ambicí vyrovnat se prvnímu dílu," věří web Indiewire.com. A také britská BBC označuje Gladiátora 2 za jednu z nejočekávanějších podívaných roku. "Víte, že Oscara jsem ještě nikdy nedostal? Už by bylo načase," prohlásil loni režisér Ridley Scott pro časopis New Yorker.

 

Právě se děje

Další zprávy